Víctor Manuel I de Sardenya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVíctor Manuel I de Sardenya

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(it) Vittorio Emanuele I Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 juliol 1759 Modifica el valor a Wikidata
Torí (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 gener 1824 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Moncalieri (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturabasílica de Superga Modifica el valor a Wikidata
Rei de Sardenya i duc de Savoia
4 juny 1802 – 12 març 1821
← Carles Manuel IV de SardenyaCarles Fèlix I de Sardenya → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsil Tenacissimo Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaJacobitisme Modifica el valor a Wikidata
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciórei Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc d'Aosta
Rei de Sardenya Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Savoia Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaria Teresa d'Àustria-Este (1789–) Modifica el valor a Wikidata
FillsMaria Beatriu de Savoia, Princess Maria Adelaide of Savoy (en) Tradueix, Prince Carlo Emanuele of Savoy (en) Tradueix, Maria Cristina de Savoia, Maria Teresa de Savoia, Maria Anna de Savoia, unknown daughter di Savoia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesVíctor Amadeu III de Sardenya Modifica el valor a Wikidata  i Maria Antònia de Borbó Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria Anna de Savoia, Maria Josefina de Savoia, Maria Teresa de Savoia, Marie-Catherine Deshayes, Carles Manuel IV de Sardenya, Carles Fèlix I de Sardenya, Josep de Savoia, Maurici de Savoia, Amadeu Alexandre de Savoia i Maria Elisabet de Savoia Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 42728208 Modifica el valor a Wikidata
El rei Víctor Manuel I de Sardenya.

Víctor Manuel I de Sardenya (Torí, Regne de Sardenya-Piemont 1759 - Moncalieri 1824) fou duc de Savoia i rei de Sardenya des de l'any 1802 fins a la seva abdicació l'any 1821.

Orígens familiars[modifica]

Va néixer el 24 de juliol de 1759 a la ciutat de Torí, en aquells moments capital del Regne de Sardenya-Piemont i avui en dia situada a la regió italiana del Piemont, sent fill del rei Víctor Amadeu III de Sardenya i de la infanta Maria Antònia d'Espanya. Víctor Manuel era net per via paterna del rei Carles Manuel III de Sardenya i la landgravina Polixena Christina de Hessen-Rotenburg; i per via materna del rei Felip V d'Espanya i la princesa Isabel de Farnesi.

Fou germà de Carles Manuel IV de Sardenya i Carles Fèlix I de Sardenya, així com cunyat de Lluís XVIII de França, Carles X de França i Antoni I de Saxònia.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà el dia 25 d'abril de l'any 1789 a la ciutat de Torí amb l'arxiduquessa Maria Teresa d'Àustria-Este, filla del duc Ferran III de Mòdena i de la princesa Maria Beatriu d'Este. La parella tingué set fills:

Ascens al tron[modifica]

Escut d'armes de la Dinastia Savoia a partir de 1815.

El 1802 ascendí al tron del Regne de Sardenya-Piemont en abdicar el seu germà gran, el rei Carles Manuel IV de Sardenya, en el seu favor com a conseqüència d'una greu depressió a la mort de la seva esposa. A la mort de Carles Manuel IV, ocorreguda el 1819, esdevingué cap de la Casa de Savoia i alhora esdevingué hereu dels drets dinàstics del jacobisme, d'ell passaren a la Casa de Mòdena a través de la seva filla gran, i de la Casa de Mòdena a la Casa Reial de Baviera que és l'actual dipositària.

Amb l'ocupació napoleònica del regne, juntament amb la seva esposa, hagué d'abandonar Torí i el Piemont i s'instal·là a Roma sota la protecció del papa, i posteriorment passaren als seus dominis insulars de l'illa de Sardenya.

Amb l'esclat d'una revolució liberal al seu país, el 13 de març de 1821 el monarca abdicà en favor de seu germà petit, Carles Fèlix I de Sardenya. Víctor Manuel morí a la localitat piemontesa de Moncalieri el 10 de gener de 1824 a l'edat de 65 anys, i fou enterrat a la Basílica de Superga.


Precedit per:
Carles Manuel IV
Duc de Savoia i Rei de Sardenya
1802–- 1821
Succeït per:
Carles Fèlix I