Wailau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaWailau
TipusVall Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaMolokaʻi Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Map
 21° 12′ N, 156° 48′ O / 21.2°N,156.8°O / 21.2; -156.8

Wailau és una vall aïllada a la costa nord de l'illa de Moolokaiʻi, Hawaii. Es pot arribar amb vaixell (només a l'estiu), helicòpter o per Wailau Trail des de la riba sud-est de l'illa, que està fortament cobert i pràcticament intransitables en alguns llocs.[1]

La vall era una antiga ahupuaʻa,[2] ben poblada fins al segle xix, i contenia moltes plantacions de taro.[3] Actualment, la vall gairebé no està poblada, encara que ocasionalment els habitants de Molokaiʻi acampen per la platja, a la desembocadura de la vall, a l'estiu.

Geografia[modifica]

La vall de Wailau es va formar per l'erosió del riu Wailau, després del col·lapse massiu del volcà Molokai oriental, que va permetre que els fluxos d'aquesta part de l'illa flueixin cap al nord. Nombrosos pics importants dominen l'àrea, com Olokui, el segon pic més alt de Molokaiʻi i el Kukuinui Ridge. Altres, com la cova Malahini,[4] són molt difícils d'accedir.

A la llengua hawaiana wai lau literalment significa «moltes aigües».[5]

Referències[modifica]

  1. Wailau Valley Secrets, 2013
  2. Lloyd, J. Soehren. «A Catalog of Moloka'i Place Names» (PDF) (en anglès). useapencil.org, 2003. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 19 gener 2019].
  3. «Kalaupapa Settlement Boundary Study. Along North Shore to Halawa Valley, Molokai» (en anglès). National Park Service, 2001.
  4. Topozone
  5. Kawena Pukui, Mary; Hoyt Elbert, Samuel; Mookini, Esther T. «Wailau». A: Place Names of Hawai'i (en anglès). Ulukau, the Hawaiian Electronic Library, University of Hawaii Press, 2004.