Wallkilldel·lita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralWallkilldel·lita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCa₂Mn₃2+(AsO₄)₂(OH)₄·9H₂O
EpònimWallkill Dell (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMina Sterling, Sterling Hill, Ogdensburg, Districte miner de Franklin, Comtat de Sussex, Nova Jersey, Estats Units
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.DL.20
Nickel-Strunz 9a ed.8.DL.20 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/D.52 Modifica el valor a Wikidata
Dana42.4.12.1 Modifica el valor a Wikidata
Heys20.8.16
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 6,5Å; c = 23,49Å;
Grup espacialgrup espacial 194, space group P-62c (en) Tradueix i grup espacial 186 Modifica el valor a Wikidata
Colorvermell fosc a gairebé negre
Duresa3
Lluïssorresinosa
Color de la ratllataronja clar
Diafanitattranslúcida
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1982-084
Any d'aprovació1982
SímbolWlk Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La wallkilldel·lita[2] és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom per la seva localitat tipus, situada a Wallkill Dell, la vall de Wallkill, als Estats Units. L'Associació Mineralògica Internacional no ha afegit cap sufix per ressaltar el domini del manganès a la seva composició; qualsevol denominació que utilitzi el sufix "-(Mn)" és un error.

Característiques[modifica]

La wallkilldel·lita és un fosfat de fórmula química Ca₂Mn₃2+(AsO₄)₂(OH)₄·9H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1982. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3. És l'anàleg de manganès de la wallkilldel·lita-(Fe).

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la wallkilldellita pertany a «08.DL - Fosfats, etc, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ = 2:1» juntament amb els següents minerals: foggita, cyrilovita, mil·lisita, wardita, agardita-(Nd), agardita-(Y), agardita-(Ce), agardita-(La), goudeyita, mixita, petersita-(Y), zalesiïta, plumboagardita, calciopetersita, cheremnykhita, dugganita, kuksita, wallkilldellita-(Fe) i angastonita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Sterling, situada a Ogdensburg, al districte miner de Franklin del comtat de Sussex, a l'estat de Nova Jersey (Estats Units). També ha estat descrita en altres indrets del mateix estat, així com al Japó, Suïssa, Itàlia, Grècia i França.

Referències[modifica]

  1. «Wallkilldellite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 desembre 2017].
  2. Riba i Arderiu, O. Vocabulari de mineralogia: segons les normes de la International Mineralogical Association: amb equivalències angleses. Barcelona: Servei de Llengua Catalana, Universitat de Barcelona, 2000. ISBN 84-931001-0-2.