Wanapum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàWanapum
Tipuspoble Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès i sahaptin Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatWashington Modifica el valor a Wikidata

Els wanapum són una tribu d'amerindis dels Estats Units que antigament vivia al llarg del riu Columbia des de Priest Rapids fins a les boques del riu Snake en el que avui és l'estat de Washington. Uns 60 wanapum encara viuen vora l'actual presa Priest Rapids.[1] El nom "wanapum" prové del sahaptin wánapam, que vol dir "gent del riu", de wána, "riu", i -pam, "gent".[2] Avui estan registrades dins la tribu reconeguda federalment de les Tribus i Bandes Confederades de la Nació Yakama i viu a la reserva índia Yakama.

Història[modifica]

En temps prehistòrics, el territori de la tribu encara avui dia és una excel·lent àrea de pesca del salmó. La tribu feia cases de tule i van fer uns 300 petroglifs en els penya-segats de basalt.[1] En 1805, segons els diaris de l'expedició de Lewis i Clark, els wanapum, liderats pel seu cap Cutssahnem, van saludar l'expedició i tractaren bé als seus membres, compartint el menjar.[3] Els diaris del capità Clark donaven descripcions de llurs habitatges, roba i característiques físiques.

Cap al 1800 es va crear una nova religió nadiua anomenada Washane, Washani o "religió dels somnis", per un cap espiritual wanapum anomenat Smohalla.[4] Els adherents a aquesta religió creien que l'home blanc desapareixeria si s'adherien als rituals i a la vida tradicional; en lloc de participar en els conflictes armats, la gent pregava. Ja sigui a causa d'aquesta religió o per altres raons, la tribu mai va lluitar contra els colons blancs, no va signar cap tractat amb ells i com a resultat no van obtenir cap dret a terres reconegudes pel govern federal.

En 1953 la construcció de la presa Priest Rapids i la presa Wanapum inundà les ribes dels rius on els wanapum havien viscut en cases tradicionals de tule.

Patrimoni[modifica]

Uns 60 petroglifs wanapum van ser extrets de la roca abans de ser inundada, i es poden veure al Parc Estatal Bosc Petrificat Ginkgo.

Un Wanapum Heritage Center Museum mostra els artefactes de l'època anterior a les preses,[5] mentre que les patrulles del riu Wanapum vigila les terres ancestrals, supervisa llocs d'especial significat per als wanapum per protegir-los de la depredació i també proporciona informació als visitants.

La religió Washane encara és practicada per alguns membres de les altres tribus.[6]

Referències[modifica]

  1. Bright, William. Native American placenames of the United States. University of Oklahoma Press, 2004, p. 545. ISBN 978-0-8061-3598-4 [Consulta: 11 abril 2011]. 
  2. «Wanapum Indians». National Geographic. [Consulta: 2 desembre 2006].
  3. «Columbia River Dams». cwnp.org. Arxivat de l'original el 27 de setembre 2006. [Consulta: 2 desembre 2006].
  4. «Wanapum Heritage Center Museum». Grant County Public Utility District. Arxivat de l'original el 9 agost 2006. [Consulta: 2 desembre 2006].
  5. «Global Security: Hanford Site». GlobalSecurity.org. [Consulta: 2 desembre 2006].