Watakushi-shōsetsu

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

 Watakushi-shōsetsu (私小説 o watashi-shōsetsu i shishōsetsu) , o "novel·la del jo" és un gènere literari japonès que es refereix a un tipus de novel·la escrita en primera persona. El gènere es va desenvolupar amb la introducció del naturalisme a Japó durant l'era Meiji i reflectia un major individualisme i una forma més lliure d'escriptura. Des de l'inici, el watakushi-shōsetsu va ser un gènere utilitzat per a exposar al públic el costat fosc de la societat o de la vida de l'autor.

Hi ha diverses normes generals per a la creació d'una watakushi-shōsetsu. La primera i més important és que el protagonista ha de ser el mateix autor, d'aquí que el gènere s'anomeni watakushi-shōsetsu que significa "novel·la del jo". A la llengua japonesa hi ha nombrosos termes per a referir-se al "jo", no obstant, en aquestes novel·les se sol utilitzar la forma "watashi". Les "novel·les del jo" tenen per objectiu representar el món des d'un punt de vista realista (d'aquí que se les vinculi al Naturalisme) i descriure perfectament experiències reals  través del llenguatge. Per a atènyer aquests objectius fonamentals, els autors utilitzaven les seves pròpies vivències com a tema de la novel·la. En general, els autors d'aquestes novel·les tenien una bona formació literària i això es reflectia en les seves obres, farcides de referències. No obstant, el llenguatge utilitzat era bastant informal comparat amb els estils d'escriptura més formals, molt influïts per la literatura xinesa. 

Es creu que les primeres novel·les d'aquest gènere van ser Hakai (escrita per Shimazaki Tōson en 1906) i Futon (Katai Tayama, 1907). A Hakai, Toson descriu a un home pertanyent a un sector discriminat de la societat japonesa (burakumin) que decideix violar l'ordre del seu pare de no revelar el seu origen. A Futon, Tayama confessa la seva atracció cap a una alumna.

Entre els escriptors més notables del gènere es troben Naoya Shiga i Osamu Dazai.

Referències[modifica]

  • Hijiya-Kirschnereit, Irmela: Rituals of Self-Revelation: Shishosetsu as Literary Genre and Socio-Cultural Phenomenon; Harvard University Press: 1996
  • Fowler, Edward:The Rhetoric of Confession - Shishosetsu in Early Twentieth-Century Japanese Fiction; Londres: 1988
  • Suzuki, Tomi: Narrating the Self - Fictions of Japanese Modernity; Stanford:1996