Wattevil·lita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Wattevilleïta)
Infotaula de mineralWattevil·lita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaNa₂Ca(SO₄)₂·4H₂O (?)
EpònimOscar-Amédée de Watteville du Grabe Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.CC.85
Nickel-Strunz 9a ed.7.CC.85 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/C.21 Modifica el valor a Wikidata
Dana29.3.4.1
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Colorblanc
Lluïssorsedosa
Densitat1,81 g/cm³ (mesurada)
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,435 nβ = 1,455 nγ = 1,459
Birefringènciaδ = 0,024
Angle 2Vmesurat: 48°, calculat: 46°
Dispersió òpticano observada
Més informació
Estatus IMAqüestionable (Q) Modifica el valor a Wikidata
SímbolWtv Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La wattevil·lita[2] és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom en honor de Oscar-Amédée de Watteville du Grabe (1824-1901), de París, director de la Divisió de Ciències i Lletres del Ministeri d'Educació i membre de la Comissió de Missions Científiques.

Característiques[modifica]

La wattevil·lita és un sulfat de fórmula química Na₂Ca(SO₄)₂·4H₂O (?). Cristal·litza en el sistema ortoròmbic, i es troba en forma de diminuts cristalls blancs aciculars. Va ser publicada per primera vegada l'any 1879 i, tot i ser una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, actualment es considera una espècie qüestionable.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la wattevil·lita pertany a «07.C - Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana i grans» juntament amb els següents minerals: krausita, tamarugita, kalinita, mendozita, lonecreekita, alum-(K), alum-(Na), tschermigita, lanmuchangita, voltaïta, zincovoltaïta, pertlikita, amoniomagnesiovoltaïta, kröhnkita, ferrinatrita, goldichita, löweïta, blödita, niquelblödita, changoïta, zincblödita, leonita, mereiterita, boussingaultita, cianocroïta, mohrita, niquelboussingaultita, picromerita, polihalita, leightonita, amarillita i konyaïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Einigkeit, a Bauersberg, a Bavària (Alemanya). També ha estat descrita en altres dos indrets: la mina Andrássy I., a Rudabánya, a la província de Borsod-Abaúj-Zemplén (Hongria), i al Fossil Canyon, al comtat de San Bernardino, a Califòrnia (Estats Units).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wattevil·lita
  1. «Wattevilleite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 30 juliol 2017].
  2. Riba i Arderiu, O. Vocabulari de mineralogia: segons les normes de la International Mineralogical Association: amb equivalències angleses. Barcelona: Servei de Llengua Catalana, Universitat de Barcelona, 2000. ISBN 84-931001-0-2.