Webdoc

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Webdoc, també anomenat documental web, documental interactiu o documental multimedia, és una producció documental que neix de la cerca de nous formats periodístics i creatius per a explicar històries adaptades a la xarxa. Aprofitant-se de les possibilitats multimedia que l'ordinador i Internet ofereix, el Webdoc té la voluntat de combinar els diversos suports documentals, com seria la fotografia, el text, el so, el vídeo, l'animació i la infografia.

Diferències entre Webdoc i documentals convencionals[modifica]

El Webdoc es diferencia de la resta de tipologies documentals convencionals per la combinació d'elements multimedia utilitzant la tecnologia web. En aquest tipus de suport, l'usuari consumeix el producte documental de manera interactiva. La principal divergència conceptual respecte als formats convencionals és que amb el Webdoc es trenca la lògica lineal. La narrativa no és necessàriament Inici-Destí, si no que l'usuari pot anar fluctuant pel documental vivint els diferents camins que ofereix el producte, consultant els diversos paquets d'informació de manera independent.[1] La integració de l'arquitectura de la informació i el disseny gràfic de les imatges, els títols i subtítols jerarquitzen els continguts i representen pistes visuals pels usuaris sobre la seqüència que poden seguir.

Exemples de Webdoc[modifica]

Enllaços externs[modifica]

http://www.niemanlab.org/?s=web+documentary&post_type=post

Referències[modifica]

  1. Melahat Hosseini and Ron Wakkary (2004). "Influences of Concepts and Structure of Documentary Cinema on Documentary Practices in the Internet". Archives & Museum Informatics.
  2. Anderson, Kelly (6 October 2011). "NFB, ARTE France launch ‘Bar Code’". Reelscreen. Retrieved 7 October 2011.
  3. Quenneville, Guy (31 January 2011). "Remembering a lost mining town". Northern News Services. Retrieved 1 February 2011.
  4. Scott-Stevenson, Julia (15 March 2011). "My Tribe is My Life". Special Broadcasting Service (Australia). Retrieved 7 April 2011.