Wen-Do

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esportWen-Do
Tipustècnica, organització, defensa personal i apoderament Modifica el valor a Wikidata

El Wen-Do és una forma d’autodefensa desenvolupada per Ned i Ann Paige, un matrimoni de Toronto, Canadà.[1] El dr. Paige, un optometrista, es dedicà a crear un programa per a ensenyar a les dones a protegir-se, després de conèixer l'assassinat de Kitty Genovese, a Nova York, el 13 de març de 1964.

Ned i Anne eren practicants de jujutsu, karate i judo.[2] Tot i així, amb els anys, a mesura que més i més dones aprengueren Wen-do, compartiren i afegiren noves tècniques al sistema.[3]

El nom combina la contracció de la paraula women (dones en anglès) amb la paraula japonesa (que significa via o camí).[4] Tot i que la base i el concepte del Wen-Do ve de les arts marcials, aquesta no és considerada com a tal.

Les classes de Wen-Do se centren en escenaris als que sovint s’enfronten les dones, com son les agressions sexuals i la violència domèstica. El contacte físic no s’incorpora a les sessions llevat que l'estudiant estigui preparada i disposada. El sistema també engloba discussions enfocades a l'empoderament feminista, l'abordatge de situacions que afronten les dones i la violència a la societat contemporània. 

Vegeu també[modifica]

Model Mugging: Forma d'autodefensa que cerca aprofitar la pujada d'adrenalina per afavorir la resposta d'una agressió. Treballa amb tècniques de defensa física, mètodes per evitar o defugir assalts potencials, defenses verbals i estratègies de presa de decisions sota pressió.

Referències[modifica]

  1. «Optometrist Dr. Ned Paige began Wen-Do». Toronto Star, 31-03-1994 [Consulta: 10-12*2017].
  2. Crudelli,, Chris. The Way of the Warrior: Martial Arts and Fighting Styles from Around the World. Londres: Dorling Kindersley, 2008, p. 314. ISBN ISBN 978-0-7566-5185-5. 
  3. Wadley, Cama «Wen-Do: self-defense for women». The Deseret News, 25-05-1976.
  4. «Wen-do teaches defense». Ottawa Citizen, 13-03-1984.

Enllaços externs[modifica]