Vés al contingut

Wilfred Thesiger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaWilfred Thesiger
Imatge
(2014) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 juny 1910 Modifica el valor a Wikidata
Addis Abeba (Etiòpia) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 agost 2003 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
FormacióMagdalen College
Eton College
St. Aubyns School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballViatge i llibre de viatges Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióexplorador, militar, fotògraf, viatger, historiador, diplomàtic, escriptor, col·leccionista de plantes Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Branca militarExèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
Rang militarmajor Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
ParesWilfred Gilbert Thesiger Modifica el valor a Wikidata  i Kathleen Vigors Modifica el valor a Wikidata
GermansDermot Vigors Thesiger
Roderic Miles Doughty Thesiger
Brian Peirson Doughty-Wylie Modifica el valor a Wikidata
Premis


Find a Grave: 8064195 Modifica el valor a Wikidata

Sir Wilfred Patrick Thesiger (3 de juny de 191024 d'agost de 2003) fou un militar i explorador britànic autor de diferents llibres de viatges.[1]

Era fill d'un diplomàtic britànic destinat a Abissínia (actual Etiòpia) a la ciutat d'Addis Abeba, capital d'aquest país, d'on va marxar el 1919 per estudiar a Eton College i a la universitat d'Oxford. Tot i així, va tornar a l'Àfrica, gràcies a la invitació per les festes de la coronació l'emperador Haile Selassie d'Abissínia, l'any 1933.[2]

A partir de llavors, Wilfred va esdevenir un dels exploradors d'Àfrica més coneguts del segle xx. Va conèixer indrets inhòspits del continent i del món àrab com Sudan, Aràbia, l'Iraq, Iran o Kenya. Les seves experiències van ser reflectides en diferents llibres com Arabian Sands (lt.: ‘Sorra d'Aràbia’),[3] on narra les aventures viscudes a l'anomenada zona buida d'aquest país, l'Ar-Rub Al-khali, un dels deserts menys coneguts i més durs del continent, on hi passà fins a quatre anys.

Abans, però, havia lluitat en la reconquesta d'Etiòpia, després de la invasió de Mussolini, durant la Segona Guerra Mundial; havia dirigit un regiment de camellers i havia format part de la SAS (Special Air Service) de l'exèrcit britànic, un cos d'elit que actuava darrere les línies alemanyes a Àfrica.

Thesiger va conviure durant cinc anys amb els que ell anomenava "bedu", els beduïns, i va fer-ho adaptant-se a la seva manera de viure i sobreviure al desert. De fet, en el pròleg del llibre sobre l'aventura a la «zona buida» es lamentava de l'entrada dels costums occidentals al desert per mor de les grans companyies petrolieres, la forma de vida que havia conegut durant les seves expedicions havia canviat radicalment en pocs anys.

Referències

[modifica]
  1. Bin London, Mubarak; Goaman-Dodson, Toby; Rogers, Lyn. Wilfred Thesiger and the Freedom of the Desert (en anglès). Al-Mujamma al-Thaqa fi,, 2008. ISBN 9789948012306. 
  2. Tikkanen, Amy; et alii. «Wilfred Thesiger, Brtish explorer» (en anglès). Encyclopædia Britannica, 30-05-2023. [Consulta: 13 juny 2023].
  3. Arabian Sands (en anglès). reedició 2008. Londres: Penguin, 1959, p. 347 (Penguin Classics). ISBN 978-0141442075.