William F. Bottke

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilliam F. Bottke
Biografia
Naixement1966 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Faribault (Minnesota) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Minnesota Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócientífic planetari, investigador Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis

William F. "Bill" Bottke (nascut l'any 1966) és un científic planetari especialitzat en asteroides. Treballa al Southwest Research Institute de Boulder, Colorado.

Educació[modifica]

Bottke va estudiar física i astrofísica a la Universitat de Minnesota fins a l'any 1988. El 1995, va rebre el seu doctorat en ciència planetària per la Universitatd'Arizona en recerca de dinàmica d'asteroides.

Recerca científica[modifica]

La recerca de Bottke se centra a modelar diverses propietats de la dinàmica d'asteroides. Ha publicat sobre la importància dels efectes en l'òrbita física dels asteroides de l'efecte Yarkovsky i l'efecte YORP al principi de la formació del sistema solar (bombardeig primerenc).

K-Pg (K/T)[modifica]

El 2007, Bottke publicà a la revista Nature (amb David Vokrouhlicky i David Nesvorny), la proposta que un asteroide va produir el Cràter Chicxulub i causà l'extinció del Cretaci-Paleogen. Aquest asteroide s'hauria format fa uns 160 milions d'anys.[1] Bottke es va basar en els fragments de la família Baptistina d'asteroides asteroid family, També va proposar que el Cràter Tycho de la Lluna es va crear en el mateix xoc.

Referències[modifica]