William George Horner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilliam George Horner
Biografia
Naixement1786 Modifica el valor a Wikidata
Bristol (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 setembre 1837 Modifica el valor a Wikidata (50/51 anys)
Bath (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSt John's College, Cambridge
Kingswood School Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perInventor del zoòtrop
Mètode per resoldre equacions algebraiques
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMatemàtiques
Òptica
OrganitzacióThe Seminary

William George Horner (1786-1837) fou un professor i matemàtic aficionat anglès, conegut per haver estat l'inventor del zoòtrop sota el nom de Daedaleum. Una gran aportació que va realitzar va ser l'anomenat mètode de Horner.

Morí inesperadament a una edat jove i abans del període de sorgiment dels grans especialistes científics. És per això que, l'informació recopilada d'ell posterior a la seva vida, tendeix a divergir-se i no ser del tot fidedigna.

Vida i Obra[modifica]

Poques dades es coneixen de la seva vida. Fou el fill primogènit del reverend William Horner, el qual era ministre d'un moviment protestà, nascut a Bristol. Realitzà els seus estudis a la Kingswood School, situada prop de la seva ciutat, Bristol, de la que va esdevenir ajudant de màster amb només setze anys. Quatre anys més tard passà a ser director, tasca que abandonà per a crear la seva propia escola: The Classical Seminary, a Grosvenor Place de la ciutat de Bath, que va dirigir fins a la seva mort el 22 de desembre de 1837.

Horner i la seva esposa Sarah van tenir vuit fills, sis dels quals eren noies i els dos restants nois. Un dels dos nois, també anomenat William Horner és qui es va encarregar de continuar amb l'escola del seu pare.

William George Horner també provenia d'una gran família, de la qual ell era el fill més gran i els més joves eren bessons: Charles i Francis John Horner. Aquest últim va matricular-se a St. John's College, de la qual va obtenir dues llicenciatures. Es convertí en un professor de matemàtiques a la Universitat de Sydney, on va morir al cap de pocs anys, a causa de la tuberculosi.

Altres germans que va tenir van ser Thomas Horner, el qual morí jove, John Horner, que va ser ministre del moviment protestà Wesley a l'Índia, i James Horner.

Quan William George Horner morí, la seva esposa Sarah fou a viure amb una de les seves filles, Charlotte Augusta, i el seu gendre.

Va publicar articles sobre la resolució d'equacions algebraiques; en un d'ells de 1819, va proposar el que es coneix com a mètode Horner per resoldre equacions de qualsevol grau. Aquest mètode va ser força utilitzat per la seva senzillesa i eficiència.[1]

Peò el motiu pel qual és més conegut és pels seus treballs en òptica i, sobretot, per haver estat el inventor del zoòtrop el 1834, precursor del cinema.[2]

Referències[modifica]

  1. Schaaf, pàgina 204.
  2. Queraltó, Pujol i Bonet, pàgina 54.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «William George Horner» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Baron, Margaret E. «Horner, William George». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 7 maig 2016].
  • Hubaut, Xavier. «William George Horner». Xavier Hubaut, professeur émérite - Université Libre de Bruxelles. [Consulta: 7 maig 2016].