William Rowley

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilliam Rowley
Biografia
Naixement1585 Modifica el valor a Wikidata
Mort1626 Modifica el valor a Wikidata (40/41 anys)
Activitat
Ocupaciódramaturg, actor, actor de teatre, escriptor Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0746829 IBDB: 93539 TMDB.org: 1320130
Find a Grave: 13060587 Modifica el valor a Wikidata

William Rowley (1585? - 1626) fou un dramaturg i actor anglès de l'època jacobina. Més conegut per obres escrites en col·laboració amb escriptors de més èxit. S'estima que la seva data de naixement va ser c. 1585; va ser enterrat l'11 de febrer de 1626 al cementiri deSt James's, Clerkenwell,al nord de Londres. (Un registre inequívoc de la mort de Rowley es va descobrir el 1928,[1] però algunes autoritats persisteixen a enumerar la seva data de mort com a 1642.)

Com molts altres autors de la seva època, és força desconegut quant a biografia. Fou un actor de la companyia de William Shakespeare i se li atribueix l'autoria d'una quinzena d'obres escrites en col·laboració amb els seus contemporanis, sobretot La bruixa d'Edmonton (amb Thomas Dekker i John Ford), The Changeling (amb Thomas Middleton). Com a autor únic va compondre quatre obres: A New Wonder, A Woman never Vext (1632), Un partit a mitjanit (1633), A Tragedie called Alls Lost buy Lust (1633) i A Shoomaker a Gentleman with the Life and Death of the Cripple that stole the Weathercock at Paules (1638).

Vida i obra[modifica]

Rowley va ser un actor-dramaturg especialitzat a interpretar personatges de pallasso (és a dir, personatges la funció dels quals és oferir una comèdia baixa). També devia ser un home alt, ja que el seu fort residia específicament en els papers de pallasso gros. Va interpretar el Fat Bishop a A Game at Chess de Thomas Middleton i Plumporridge a Inner Temple Masque del mateix autor. També va escriure parts de pallasso gros per interpretar-se: Jaques a All's Lost by Lust (un paper "personalitzat pel poeta", afirma el estats quarto de 1633) i Bustopha a The Maid in the Mill, la seva col·laboració amb John Fletcher. Sens dubte, va interpretar Simplicity a The World Tossed at Tennis, i probablement a Cough en A Fair Quarrel, i com que es tracta de col·laboracions entre Middleton i Rowley, es qualifiquen com a dues parts més que Rowley va escriure per ell mateix. (L'evidència interna mostra que en les col·laboracions, Rowley normalment s'encarregava de la sub-trama del còmic, tot i que no es limitava només al material còmic: a The Changeling, A Fair Quarrel i The Maid in the Mill, també va escriure parts substancials de les trames principals.) La part del pallasso sense nom a El naixement de Merlí mostra signes de ser un altre paper que el dramaturg Rowley va escriure tenint en compte l'actor Rowley.

Com a escriptor, Rowley era gairebé exclusivament un dramaturg; el pamflet A Search for Money (1609) és la seva única obra sostinguda de prosa no dramàtica. Dues obres de teatre s'accepten generalment com a obres en solitari de Rowley: A Shoemaker a Gentleman (c. 1607–9) i All's Lost by Lust (1619). Altres tres obres que podrien haver estat obres en solitari de Rowley no han sobreviscut: Hymen's Holidays o Cupid's Vagaries (1612), A Knave in Print (1613) i The Fool Without Book (també 1613).

Rowley sembla haver començat la seva carrera treballant per a "Queen Anne's Men" al "Red Bull Theatre". L'any 1609, va formar part d'un grup d'actors que van fundar una nova companyia de teatre, "The Duke of York's Men", que es va conèixer com "Prince Charles's Men" després de 1612. La major part de la carrera de Rowley es va dedicar a escriure i fer pallasso per a aquesta companyia, que era basat en una sèrie de teatres diferents, com ara el Teló, l'Esperança i el Red Bull. Rowley va ser el beneficiari de les seves actuacions a la Cort durant l'era 1610–15.[2]

El 1623, Rowley va abandonar la seva companyia i es va unir al reeixit "King's Men at the Globe", fins a la seva mort el 1626. Tot i que relativament breu, la seva estada amb el grup va ser intensa: el 1624 es va veure embolicat en la polèmica de "Game at Chess" a l'agost. i l'afer del virrei espanyol al desembre. Els papers que va assumir amb la companyia probablement incloïen Cacafogo a Rule a Wife i Have a Wife, el Cook a Rollo Duke of Normandy i Tony a A Wife for a Month.[3]

Notablement, Rowley no necessàriament va restringir els seus esforços d'escriptura teatral a la companyia amb la qual estava compromès com a actor. El 1624 va ser membre de "King's Men", la famosa companyia de Shakespeare, i l'agost d'aquell any va actuar a la seva famosa producció dA Game at Chess, però el mateix any va treballar en l'obra ara perduda Keep the Widow Waking amb Dekker, Ford i Webster, que estava destinat al "Red Bull Theatre".

Obres de Rowley[modifica]

El cànon de Rowley està plagat per la incertesa i per les complexitats de la col·laboració: el següent és només una guia aproximada.

The Witch of Edmonton, 1658

Referències[modifica]

  1. M. J. Dickson, "William Rowley," Times Literary Supplement, 28 March 1929, p. 260. Five days after his death, on 16 February 1626, his widow petitioned for relief in administering his estate.
  2. Chambers, Vol. 3, p. 473.
  3. Gurr, p. 239.

Bibliografia[modifica]

  • Gerald Eades Bentley The Jacobean and Caroline Stage. 7 vols. (Oxford University Press, 1941–68).
  • Chambers, E. K. The Elizabethan Stage. (Oxford University Press, 1923).
  • Andrew John Gurr. The Shakespeare Company, 1594–1642. Cambridge, Cambridge University Press, 2004.
  • David J. Lake. The Canon of Thomas Middleton's Plays. (Cambridge University Press, 1975).

Enllaços externs[modifica]