William Wilson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «William Wilson Hunter».
Infotaula de personaWilliam Wilson

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 novembre 1844 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort1r juny 1912 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Glasgow (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, entrenador, nedador Modifica el valor a Wikidata
Esportnatació
waterpolo Modifica el valor a Wikidata

William Wilson (Londres, 13 de novembre de 1844 - Glasgow, 1 de juny de 1912) va ser un periodista i entrenador de natació escocès de finals del segle xix que va destacar per la seva contribució a les tècniques científiques aplicades a la competició d'aquest esport. L'any 1883, Wilson va publicar "The Swimming Instructor" (L'instructor de natació),[1] un dels seus primers llibres sobre la natació, on va definir els conceptes moderns de l'eficiència dels estils, l'entrenament, els girs i la seguretat a l'aigua.

Contribucions a la natació[modifica]

  • Descripció de la sortida i dels girs al final de cada recorregut.
  • Millora de la mecànica de diversos estils.
  • Desenvolupament del primer simulacre de salvament.
  • Mètodes d'entrenament pioners, tant dins com fora de la piscina, inclosa la planificació.
  • Va ser el primer periodista dedicat a la natació.
  • Innovació en el disseny de piscines cobertes.

Waterpolo[modifica]

L'any 1877, Wilson va crear les regles per a un joc de pilota dins l'aigua, que va anomenar "futbol aquàtic".[2][1] El primer partit es va jugar entre les dues ribes del riu Dee durant el Festival Bon Accord d'Aberdeen (Escòcia). Es van posar banderes a una distància entre dos i tres metres de les ribes i els jugadors van fer servir una pilota tova de goma índia, anomenada pulu. El partit va ser un combat de lluita des de l'inici fins al final, i va esdevenir molt popular entre els espectadors dels festivals aquàtics de l'època.

L'any 1885 l'Associació de Natació de la Gran Bretanya va reconèixer el joc, anomenat ja waterpolo, i va establir una sèrie de regles que ampliaven les d'en Wilson. Aquestes van resultar la base del reglament de la Federació Internacional de Natació, en expandir-se aquest esport per Europa, Amèrica i Austràlia.

Salvament aquàtic[modifica]

El 1891, Wilson va publicar diversos articles ilustrats a la premsa sobre simulacres de salvament, i va donar premis als clubs de natació locals per les seves habilitats en les tècniques de salvament. Els mètodes d'en Wilson es van difondre a través de manuals i, com a reconeixement a la seva contribució, va ser escollit el primer Governador a la Royal Lifesaving Society.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 O'Sullivan, John «Bluffer’s Guide to . . . Water Polo» (en anglès). The Irish Times, 11-08-2016 [Consulta: 5 setembre 2021]. «The suggestion is that the organised version of water polo started in Scotland under the direction of William Wilson, 19th-century British journalist, swimming instructor, coach and author of The Swimming Instructor, one of the first books on swimming to define modern concepts of stroke efficiency, training and racing turns. In 1877 he drew up a set of rules for a game described as aquatic football that took place between the banks of the River Dee in Aberdeen.»
  2. Fotheringham, Ann «Glasgow's Arlington Baths: where Nureyev relaxed and waterpolo was born» (en anglès). Glasgow Times, 18-10-2020 [Consulta: 5 setembre 2021]. «Its first Bathsmaster was William Wilson, who is credited with inventing the game of waterpolo, when he drew up the rules for ‘Aquatic Football’ whilst working at the baths.»

Enllaços externs[modifica]