Unaman, Sunaman i Winaman de Växjö

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Winaman, Unaman i Sunaman de Växjö)
Infotaula de personaUnaman, Sunaman i Winaman de Växjö

Talla a l'església d'Övergran (Uppsala, Suècia), amb Sigfrid portant els caps dels tres nebots Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle x
Anglaterra
Mort1040 Modifica el valor a Wikidata
Växjö (Suècia)
SepulturaCatedral de Växjö (restes desaparegudes en 1600) 
màrtirs
CelebracióEsglésia catòlica, Església Ortodoxa, anglicanisme
CanonitzacióCulte local a Växjö des del s. XI; no apareix al Martirologi romà
PelegrinatgeVäxjö
Festivitat15 de febrer

Winaman, Unaman i Sunaman de Växjö o de Värend (Anglaterra?, s. XI - Värend, Småland, Suècia, ca. 1040) foren tres eclesiàstics anglesos, nebots del bisbe Sigfrid de Växjö i missioners a Suècia. Morts per uns bandolers, foren venerats com a màrtirs i són venerats com a sants per diferents confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Els tres eren nebots del bisbe Sigfrid de Växjö, que havia estat enviat a Escandinàvia per evangelitzar-ne la població. Unaman era sacerdot, Sunaman diaca i Winaman sotsdiaca. Marxaren amb ell i, després d'anar a Noruega, marxaren a Dinamarca i a Suècia, on s'instal·laren a terres de Värend (Småland) i hi construïren una església.

En 1008, Sigfrid fou cridat pel rei i marxà, deixant la comunitat de Värend a cura dels tres nebots. No sabem res del que passà en aquest període, llevat que la comunitat prosperà. Cap al 1040 fou assaltada per uns bandolers comandats per Gunnar Gröpe, que arrasaren la ciutat i mataren Winaman, Unaman i Sunaman. Foren decapitats i els seus caps, ficats en un cistell, foren llençats al llac de Växjö.

Quan Sigfrid tornà, va recuperar els caps i instà el rei Olof, que va fer capturar els bandolers i els condemnà a mort; Sigfrid, però, intercedí per ells i va fer canviar la pena de mort per una compensació econòmica que donà al rei a canvi d'unes terres a Tiutursby (entre els llacs de Växjö i de Helga) per construiir-hi una missió.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]