Wisbecq

Plantilla:Infotaula geografia políticaWisbecq
Imatge
Panorama: antic molí, església
de Sant Fiacre i masia castral

Localització
Map
 50° 41′ 06″ N, 4° 07′ 52″ E / 50.685°N,4.131°E / 50.685; 4.131
EstatBèlgica
RegióValònia
ProvínciaBrabant Való
Districtedistricte de Nivelles
MunicipiRebecq Modifica el valor a Wikidata

Wisbecq (en neerlandès Wisbeek) és una part de l'antic municipi de Saintes de Bèlgica al Brabant Való. L'1 de gener de 1977 fusionà amb Rebecq (Roosbeek). És regat pel riu Wisbeek que hi neix de la confluència del Warichaix i un rierol sense nom.

El poble vers la fi del segle xvi, per Adrià de Montigny

Fou el seu d'una senyoria «Pont-à-Wisbecq» que pertanyia a una nissaga amb arrels cap al segle xii. La capella era una sucursal cde la parròquia de Saintes, que només el 1836 va esdevenir una parròquia independent. El 1795 a la reaorgantizació administrativa durant l'ocupació francesa va ser integrada al municipi de Saintes, a l'aleshores nou departament del Dijle. Al segle xix, la nissaga dels Arenberg van comprar el domini al fallit comte d'Hompech.

Avui com antany, és un poble rural que profita les fèrtils terres argiloses del Brabant per a la cultura de cereals.[1]

Llocs d'interés[modifica]

  • El castell i la masia castral: testimoni de la riquesa dels senyors locals. La masia va construir-se damunt les restes d'un castell fortificat desaparegut, del qual es veuen encara una part dels fossats. L'edifici actual data del segle xvii i XIX. Són monuments llistats des del 1997.
  • L'església de Fiacre (1877): edifici neogòtic del 1879. Va construir-se a lloc d'una església gòtica anterior, que apareix al guaix d'Adrià de Montigny, de la qual no roman cap vestigi visible avui dia.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wisbecq
  1. Oudiette, Charles. «Renelde (Sainte) ou Saintes». A: Le Département de la Dyle, ou Première Partie du dictionnaire géographique et topographique des neuf départements de la Belgique (en francès). Brussel·les: Armand Baborria, 1798, p. 144. «Renelde: commune dans le canton de Tubise, […] Sa population est d'environ quinze cents âmes, y compris ses dépendances qui sont l'annexe de Wisbeek et le hameau de Mussain, avec les fermes isolées d'Erbeek, Lambeek et Landa […] Les productions de ce territoire sont abondantes en grains de toute sorte.» 
  2. Bavay, Gérard. «Wisbecq, à Quenast». A: Jean-Marie Duvosquel. Prévôté de Binche, Bailliages du Rœulx, Braine-le-Compte, Flobecq et Lessines, Enghien, Hal (en francès). vol. X— Compté de Hainaut VII. Brussel·les: Gemeentekrediet - Crédit Communal, 1991, p. 248-249. ISBN 287193150X. «Le site de Wisbecq est celui d'une petite seigneurie établie au confluent d'un minuscule ruisseau connu sous le nom de Warichaix et d'un secon ruisseau plus modeste encore… et anonyme.»