Wolbodó de Lieja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Wolbodo)
Infotaula de personaWolbodó de Lieja
Volbodó
Biografia
NaixementWolbodó de Lieja
segle X Modifica el valor a Wikidata
Comtat de Flandes
Mort21 abril 1021 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Lieja Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAbadia de Sant Llorenç (fins a 1794) 
Bisbe de Lieja
1018 (Gregorià) – 1021 (Gregorià)
← Balderic IIDurand (príncep-bisbe) →
Diòcesi: bisbat de Lieja
Bisbe

Diòcesi: bisbat de Lieja
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot, professor Modifica el valor a Wikidata
Príncep-bisbe, capellà i confessor
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa
CanonitzacióAntiga
Festivitat21 d'abril
IconografiaRobes de bisbe

Wolbodó (també escrit VolbodoFulmodoVilpodo), (Comtat de Flandes (?), ca. 950 – Lieja, 1021) va ser prebost del capítol de la catedral de Martí de Tours d'Utrecht, capellà de l'emperador Enric II i príncep-bisbe del principat de Lieja de 1018 fins a la seva mort.[1] És venerat com a sant per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Segons l'hagiògraf Reinier de Sant Llorenç (segona meitat del segle xii) hauria nascut a una família noble del comtat de Flandes i hauria llegat les seves propietats de Flandes a l'abadia de Sant Llorenç, però ni la seva descendència, ni aquest llegat s'han confirmat per altres fonts.[2] Segurament aquesta afirmació és una llegenda hagiogràfica.

No era originari de Lieja, i és segur que el rei, i només el rei Enric II del Sacre Imperi Romanogermànic va proposar-lo per a succeir Balderic II al bisbat de Lieja.[2] L'arquebisbe de Colònia va ordenar-lo al novembre de 1018. Aquest esdeveniment mostra les relacions estretes entre els bisbats d'Utrecht i de Lieja. Tot i estar molt lligat a l'emperador, van tenir desacords, sobretot arran de la relació entre l'Església Catòlica Romana i el poder estatal, un senyal precursor del que va esdevenir a la fi del segle xi amb la Lluita de les Investidures.

Hauria estat un príncep-bisbe menys polític que pastoral i s'hauria interessart per al benestar dels pobres, la litúrgia, la devoció als sants i la reforma dels monestirs. Va fundar i afavorir l'Abadia de Sant Llorenç (Lieja), en contra, juntament amb el seu col·lega del bisbat de Cambrai, de l'abadia de Lobbes que consideraven massa mundana.

Va morir al 21 d'abril de 1021. El sebolliren a la cripta de l'abadia de Sant Llorenç, l'única part ja acaba del monestir encara en obres.[3]

Veneració[modifica]

Aviat va ser considerat dins de l'església catòlica com a sant i tingué una devoció popular des de la seva mort. El 26 d'octubre de 1656 la seva sepultura va ser oberta i el nunci apostòlic va declarar que els ossos trobats eren autèntics.[3] Un salteri i una llista dels sants de la diòcesi d'Utrecht, manuscrits de Wolbodó es conserven a la Biblioteca Reial de Bèlgica a Brussel·les.


Precedit per:
Balderic II
Príncep-bisbe del Principat de Lieja
10181021
Succeït per:
Durand

Referències i notes[modifica]

  1. «Heinrich II. - RI II,4 n. 1935b,». Regesta Imperii Online, 1018.
  2. 2,0 2,1 Kupper, Jean-Louis. «De la mort de Notger à la mort d'Otbert». A: Liège et l'église impériale, XIe-XIIe siècles (en francès). Liège: Librairie Droz, 1981, p. 121-124. ISBN 9782251662282. 
  3. 3,0 3,1 Bauer, Thomas. «Wolbodo». A: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (en alemany). Volum 13. Nordhausen: Verlag Traugott Bautz, 1998, p. columnes 1492–1495. ISBN 3-88309-044-1.