Wu (estat)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aquest article tracta sobre l'estat de Primaveres i Tardors. Per l'estat del període dels Tres Regnes, vegeu Wu Oriental. Pels estats del període de les Cinc Dinasties i Deu Regnes amb "Wu" en els seus noms, vegeu Wu (Deu Regnes) i Wuyue.
吳國
Estat de Wu
Regne
[[Dinastia Zhou|←]] Bandera
[[Període dels Regnes Combatents|←]] Bandera
473 aC Bandera [[Yue (estat)|→]]
Bandera [[Dinastia Han|→]]

Informació
Capital Gusu (姑蘇)
Religió Religió folklòrica xinesa, adoració d'ancestres
Moneda Moneda antiga xinesa
Derrotat per Yue 473 aC
Política
Forma de govern Monarquia
Rei
 • aEC– aEC: Wu Taibo
 • aEC– aEC: Rei Fuchai de Wu
Modifica les dades a Wikidata

L'Estat de Wu (xinès tradicional: xinès simplificat: pinyin: Wú Guó), també conegut com a Gou Wu (勾吳) o Gong Wu (工吳 o 攻吾), fou un dels estats vassalls durant la Dinastia Zhou Occidental i el període de les Primaveres i Tardors. L'Estat de Wu es trobava a la desembocadura del riu Yangtze a l'est de l'Estat de Chu. Considerat com un estat de semi-bàrbar pels antics historiadors xinesos, la seva capital era a Gusu (姑蘇), també coneguda com a Wu (吳), en l'actualitat Suzhou. Els governants de l'Estat de Wu tenia el cognom Ji (姬), el mateix que la família reial Zhou.

Història[modifica]

D'acord amb els Registres del Gran Historiador, els governants de Wu eren descendents de Taibo, l'oncle major del Rei Wen de Zhou. Adonant-se que el seu germà menor, Jili, era més savi que ell, i es mereixia heretar el tron, Taibo va fugir a Wu i es va establir allí. Tres generacions més tard, el Rei Wu de Zhou va derrotar-hi a l'últim emperador de la Dinastia Shang, i infeudà als descendents de Taibo en Wu.

L'Estat de Jin va aidar a l'ascensió al poder de Wu com un aliat útil contra l'Estat de Chu. En el 584 aEC, Wu es va revoltar en contra de l'Estat de Chu; aquest fet es va produir després que l'Estat de Wu va ser persuadit per Wuchen, un ministre de l'Estat de Jin que havia fet defecció de Chu.