Wu Wei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Wu Wei (pintor))
Aquest article tracta sobre l'artista. Vegeu-ne altres significats a «Wu wei».
Infotaula de personaWu Wei

Wu Wei, Celebració al poble de pescadors Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1459 Modifica el valor a Wikidata
Jiangxia (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort1508 Modifica el valor a Wikidata (48/49 anys)
Nanquín (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Pintor de cambra
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Pequín Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge Modifica el valor a Wikidata

Wu Wei (xinès simplificat: 吴伟; xinès tradicional: 吳偉; pinyin: Wú Wěi) fou un pintor paisatgista durant la dinastia Ming que va néixer cap a l'any 1459 a Wuchang, avui districte de Jiangxia de l'actual Wuhan, província de Hubei i va morir el 1508 (sembla que a conseqüència dels seus problemes amb l'alcohol).

Aquest pintor, a part de paisatges, va pintar figures humanes amb un traç fort, fluent i amb un toc ben personal. El seu estil va influir en tot un seguit de joves pintors. Va ser un pintor que va desenvolupar la seva activitat artística tant en la cort com fora de palau.

Va ser el líder d'una de les dues escoles de pintura que es van desenvolupar fora de la cort durant la dinastia Ming: l'escola de Zhe, fundada per Dai Jin, i l'escola Jiangxia dirigida per Wu Wei. Aquests dos pintors ja eren artistes professionals i els seus estils derivaven de les mateixes fonts en les quals s'inspiraven els pintors de palau. (La font prové de l'article de la Wikipedia en francès: "Académie impériale de peinture chinoise".)

Bibliografia[modifica]

  • "Wu Wei (1459-1508) and Lu Zhi (1496-1576): the urban hermitage versus the peach blossom spring”. Tesi de Marilyn Ann Lawrence. 1988. University of British Columbia.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wu Wei