Xalet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Xalet francès a Vichèi.

Un xalet o torre és un edifici concebut principalment per al seu ús com a habitatge unifamiliar, que comparteix terreny en una mateixa finca amb una superfície sense construir, com un jardí o un pati adjacent, però sense pati interior entre les habitacions. Es coneix com a xalet de muntanya o xalet suís un habitatge de muntanya fet tradicionalment de fusta, encara que amb bases de pedra, característic de la regió Alpina i de la Serralada del Jura. Es tracta d'un habitatge unifamiliar que d'altra banda pot tenir usos molt diversos, ja que a més d'habitatge serveix també d'estable, graner, taller, magatzem, etc. Tradicionalment es construeix de tres plantes, tenint cadascuna d'elles un propòsit específic atenent a les diferents estacions de l'any. Recentment l'ús dels xalets ha deixat de tenir aquest propòsit d'habitatge rural i, encara que es segueixen construint amb una arquitectura similar o es remodelen els vells habitatges, s'empren ara amb fins turístics restaurants, hotels i habitatges de vacances.

Xalet a Les Haudères, Cantó del Valais, Suïssa.

El terme "xalet" prové de la Suïssa francoparlant (chalet) i en un principi s'anomenava així l'habitatge d'un pastor, normalment de fusta. El terme avui dia és usat per a referir-se a qualsevol caseta de camp o allotjament construït segons aquest estil o similar.

Molts xalets dels Alps europeus van ser usats originàriament com granges estacionals per al bestiar de Tambo o transhumant que seria després criat a les pastures de les terres altes durant l'estiu i estabulat durant l'hivern. Els pastors i les seves famílies vivien al xalet, al pis intermedi, tenint el bestiar els estables en el pis inferior o planta baixa i el paller o graner al pis superior amb sostre a dues aigües. Els pagesos fabricaven formatge i mantega com a forma de conservar la llet produïda. Aquesta disposició arquitectònica dels xalets permetia aprofitar al màxim les possibilitats tèrmiques de l'habitatge per a adaptar-les al canvi de les estacions: durant l'hivern, el bestiar estava a la planta baixa (en els estables) i servia de calefacció a tota la casa amb la fermentació de l'adob que produïen amb la palla del sòl. I també a l'hivern, el sostre a dues aigües cobria el graner, el qual tenia un efecte aïllant del fred ambiental (aire i neu acumulada al sostre).

Durant l'estiu, el bestiar era traslladat a les pastures de muntanya (pastures alpins, que a Amèrica del Sud correspondrien a la vegetació erms) on els pastors tenien una o dues barraques similars als xalets però molt més precàries, ja que només servien per a resguardar i de picada perquè els animals passessin la nit. El trasllat a les pastures alpins avançava en alçada a mesura que les neus anaven fonent durant la primavera, i era portat a terme pels pastors pertanyents a la família i que tradicionalment eren joves d'ambdós sexes, especialment, homes.

El xalet té certes semblances amb la masia, que també és un habitatge amb funcions majoritàriament agrícoles, encara que aquesta última era una casa de grans dimensions que no feia servir la fusta en la seva construcció, i que es dedicava a tasques més agrícoles que ramaderes en parcel·les bastant extenses. En aquest sentit possiblement s'aproximaria més, pel que fa a les funcions, a la borda típicament pirinenca.

Ús a Amèrica del Nord[modifica]

En les zones d'esquí a Amèrica del Nord de xalet també s'usa per a descriure edificis com una cafeteria casolana o altres serveis turístics, encara que la seva aparença sigui diferent dels xalets tradicionals suïssos.

A Canadà hi ha una cadena de restaurants anomenada "xalet suís".

Un model d'autocaravana tipus càmper de la Chevrolet de mitjans de la dècada del 1970 es deia Blazer Xalet.

Bibliografia[modifica]

  • Boichard, J; Prévot, V. La Nature et les hommes . Paris: Eugène Belin, 1969.
  • Herzog, Maurice. La Muntanya : Barcelona: Editorial Labor, 1967, p. 403.
  • Gottmann, Jean. A Geography of Europe . New York: Holt, Rinehart & Winston, 1969 (4a edició)

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xalet