Xamir

Plantilla:Infotaula geografia políticaXamir
Imatge

Localització
Map
 33° 09′ 55″ N, 35° 39′ 39″ E / 33.1654°N,35.6607°E / 33.1654; 35.6607
EstatIsrael
DistricteDistricte del Nord
SubdistricteSub-districte de Safed
Consell regionalConsell regional Alta Galilea Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població920 (2019) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud203 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1944 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Lloc webshamir.org.il Modifica el valor a Wikidata

Xamir (hebreu: קיבוץ שמיר) és un quibuts situat al nord de Galilea, a Israel. Està situat a l'oest dels Alts del Golan, i pertany al Consell Regional del Nord de Galilea. L'any 2006 tenia una població de 608 persones.

Història[modifica]

Memorial en el Quibuts Xamir.[1]

El quibuts fou establert el 1944 per un petit grup d'immigrants romanesos. La primera generació de colons eren membres de les joventuts del moviment sionista socialista Ha-Xomer ha-Tsaïr. Després de la Guerra araboisraeliana de 1948, l'ONU va establir la frontera entre Israel i Síria, aquesta frontera passa tan sols a uns pocs centenars de metres a l'est del quibuts.

El 13 de juny de 1974, quatre militants del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina-Comandament General van entrar per la frontera entre el Líban i Israel i van envair el quibuts.

Els agressors van entrar en un dels edificis del quibuts i van disparar a Edna Mor (que estava embarassada) i a Shoshana Galili. Els combatents van continuar disparant a l'atzar. Judith Sinton, una voluntària de Nova Zelanda, tornava del rusc després d'esmorzar i va ser assassinada per un terrorista.

Els membres del quibuts van agafar les seves armes i van córrer en la direcció d'on venien els trets. En la batalla que va seguir, els quatre terroristes van ser assassinats pels membres del quibuts.

Economia[modifica]

Cases del Quibuts Xamir.

Xamir és un dels quibuts més prospers d'Israel, produeix mel, articles d'higiene personal, i productes òptics. L'empresa òptica, Shamir Lens és una companyia que cotitza a la borsa, i en el NASDAQ. El Quibuts també rep ingressos del turisme, ofereix vistes del Mont Hermon i la Vall d'Hula.

Llocs d'interès[modifica]

Són de notable interès, les pedres del segle iii amb inscripcions gregues i diversos dòlmens que hi ha a la rodalia del Quibuts

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]