Xang

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Les Aventures de Tintin

Xang (en les edicions en francès, Tchang Tchong-jen, o simplement Tchang) és un personatge de ficció de còmic de Les aventures de Tintín, la sèrie de còmics creada pel dibuixant belga Hergé. És un noi xinès amic d'en Tintín que apareix per primer cop a El lotus blau. És l'únic personatge que s'interpreta a ell mateix, ja que a la vida real Tchang Tchong-Jen era un jove xinès que estudiava belles arts a Brussel·les; Hergé es va posar en contacte amb ell per conèixer una mica més la realitat de la Xina.

Biografia de ficció[modifica | modifica el codi]

Xang-Xong-Gen, més conegut com a Xang, és un noi xinès, amic de Tintin, és de caràcter amable, simpàtic, servicial i amb una gran humanitat. Xang, va perdre els pares en el desbordament del riu Yang-Tsè-Kiang, aquesta mateixa riuada va arrossegar en Xang, però en Tintin el va poder salvar quan estava a punt d'ofegar-se, el va treure de l'aigua i el va reanimar, després d'aquest fet va néixer una gran amistat entre ells.[1]

El personatge i trajectòria editorial[modifica | modifica el codi]

Apareix a El lotus blau, una de les històries més reals d'Hergé. De fet, la seva aparició va ser clau per dibuixar una de les vinyetes més famoses.

El pare Gosset, lector de Tintin, i protector dels estudiants xinesos de la Universitat Catòlica de Lovaina, va saber que després dels àlbums on Tintin viatjava a Egipte i l'Índia viatjaria a Xina. Es va posar en contacte amb Herge per posar-lo al dia dels perjudicis de la societat occidental d'aquell moment cap a la cultura xinesa el va posar en contacte amb un jove xinès que estudiava belles arts, Tchang Tchong-Jen, amb qui ben aviat va establir una forta amistat i li va explicar la història, la cultura i l'art de Xina.[2]

Hergé va aprofitar per denunciar a El lotus blau l'ocupació a què estava sotmesa el país oriental per part de l'Imperi Japonès, la corrupció que estava patint, tot afegint missatges antiimperialistes.

El personatge, a més, esdevé clau en l'aventura més colpidora, Tintín al Tibet, on el reporter, convençut que el seu amic ha sobreviscut de l'accident d'avió a l'Himàlaia, va a buscar-lo arriscant la seva vida i la del seu fidel company El capità Haddock. I aquí resideix un dels encants d'aquest personatge: Hergé va estar molts anys buscant per tot món el seu amic, que havia estat capturat. La trobada entre els dos artistes va ser finalment el 1981, dos anys abans de la mort del belga.

Els àlbums[modifica | modifica el codi]

Xang apareix en els següents àlbums:

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Costa, Toni. El Diccionari de Tintin. Barcelona: Joventut, 1987. ISBN 84-261-2274-4. 
  2. Tchang. Èditionsmoulinsart, 2015. ISBN 978-84-684-2537-5. 

Fonts[modifica | modifica el codi]

  • FARR, M: Tintín. El somni i la realitat. La història de la creació de les aventures de Tintín. Ed. Zendrera Zariquiey.
  • CASTILLO, F: Tintín-Hergé. Una vida del siglo XX. Ed. Fórcola