Xanca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Xanques)
Infotaula equipament informàticXanca

Modifica el valor a Wikidata
Dades bàsiques
Úsarts escèniques i stilt walking (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Utilitzat perstilt walker (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Una xanca és un pal amb un banyó situat a certa altura per a posar-hi el peu. Com les sabates, les xanques formen parell una amb l'altra. Normalment són de fusta.

Variants[modifica]

Les xanques tradicionals utilitzades fins al segle xix pels pastors a les Landes són més llargues de peu amunt i van agafades amb la mà i el braç. Serveixen per a caminar per extensions de marjal, zones sorrenques i de matoll espinós, podent cobrir grans distàncies amb poc esforç damunt de qualsevol terreny. Hi ha d'altres xanques que van lligades a la cama. Aquestes són més comunes entre comediants i pallassos de circ o entre la gent que participa en els espectacles populars com fires d'estiu o a les processons de carnaval. Els powerizers són unes xanques modernes dissenyades per saltar.[1]

Rècords[modifica]

El 12 de juny del 1992 el txec iker Jiruše va recórrer amb xanques 122,3 km en menys de 12 hores a Pelhrimov, Regió de Vysočina.[2]

Altres significats[modifica]

Referències[modifica]

  1. «VIU I RIU Tallers de Circ :: Xanques del Gran Taller de Circ per nens i grans». Arxivat de l'original el 2021-05-12. [Consulta: 12 abril 2020].
  2. «Powerisers 2008 Model Review» (en anglès americà), 17-05-2008. Arxivat de l'original el 2020-08-08. [Consulta: 12 abril 2020].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xanca