Xarajka

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Xarajka (de vegades Xaraga o Xaraixka, en rus: шаражка) és un nom informal pels laboratoris secrets de recerca i desenvolupament del sistema de camps de treball gulag soviètic. Etimològicament, la paraula xarajka es deriva de l'expressió d'argot rus xarajkina kontora ("L'oficina Xarajka", possiblement a partir del significat radical "investigar"), un terme irònic, despectiu que denota una organització mal endreçada, improvisada. El nom oficial era ОКБ o sigui Опытное конструкторское бюро ​​que es pot traduir com 'Oficina Tècnica Experimental'.

Els científics i enginyers en un xarajka eren presoners recollits de diversos camps i presons, assignats per treballar en tasques científiques i tecnològiques per a l'estat. Les condicions de vida eren en general molt millors que en un campament mitjà de la taigà, sobretot tenint en compte l'absència de treballs forçats.

Els resultats de la recerca en xarajkas es van publicar en general sota els noms de destacats científics soviètics, sense donar crèdit als veritables autors, els noms dels quals han estat freqüentment oblidats. Alguns dels brillants científics i enginyers empresonats en xarajkas van ser posats en llibertat durant i després de Segona Guerra Mundial, continuaren carreres independents i esdevingueren famosos, com ara Léon Theremin.

Història[modifica]

El 1934 Leonid Ramzín i altres enginyers condemnats al Judici del Partit Industrial es van formar en una oficina tècnica especial d'acord amb el Directori Polític de l'Estat (OGPU), que llavors era la policia secreta de la Unió Soviètica.

El 1938, Lavrenti Béria, un alt oficial de l'NKVD, va crear el Departament d'Oficines de disseny especial de l'NKVD de l'URSS (Отдел особых конструкторских бюро НКВД СССР). El 1939, la unitat va passar a denominar-se Oficina Tècnica especial de la Unió Soviètica NKVD (Особое техническое бюро НКВД СССР) i es col·loca sota el lideratge de general Valentin Kravtxenko, sota la immediata supervisió de Béria. El 1941 va rebre un nom secret, el Quart Departament Especial de l'NKVD URSS (4-й спецотдел НКВД СССР).

El 1949, l'abast dels xarajkas augmentà significativament. Anteriorment, el treball realitzat havia tingut caràcter militar i de defensa. L'Ordre MVD № 001.020 de data 9 novembre de 1949 decretà la instal·lació d'"oficines tècniques i de disseny especial" per a una àmplia varietat de "recerca i desenvolupament civil", sobretot en les zones allunyades de la Unió Soviètica.[1]

El Quart Departament Especial va ser dissolt el 1953 quan, poc després de la mort de Stalin, Nikita Khrusxov va fer arrestar Béria per espionatge i aquest fou executat.

Notables reclusos xarajka[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Приказ МВД СССР об организации "шарашек"» (en rus). Memorial. [Consulta: 2 gener 2014].

Bibliografia[modifica]

  • L.L.Kerber, Von Hardesty, Paul Mitchell, Stalin's Aviation Gulag: Memoir of Andrei Tupolev and the Purge Era (Smithsonian Institution History of Aviation & Spaceflight S.), Smithsonian Institution Press, (tapa dura, 1996, 396p.), ISBN 1-56098-640-9.