Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióXarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya
Logotip de la Xarxa de Museus i Monuments d'Història de Catalunya.jpg
Dades
Tipus organització paraigua
Història
Creació 21 octubre 2010, Barcelona
Fundador Generalitat de Catalunya

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

La Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya (abreujada xMHCat) representa, juntament amb l'Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya i la Xarxa de Museus d'Art, una de les xarxes temàtiques que configuren l'ordenació museística de Catalunya encapçalades pels Museus Nacionals. Va ser creada el 21 d'octubre de 2010 dins de l'ordenació prevista en el Pla de Museus i, fins al moment, ha desenvolupat diferents accions per apropar i donar a conèixer el patrimoni històric del país a la ciutadania.[1]

La finalitat principal de la xarxa és la de consolidar la memòria col·lectiva de Catalunya, tot potenciant i dinamitzant els espais històrics que ajuden a entendre aquest passat comú. A la vegada, la xarxa coordina accions de conservació del patrimoni, gestió de les col·leccions i difusió del coneixement, per tal de donar major visibilitat a aquells equipaments amb menys recursos i menor posicionament, mentre que es gestionen amb major eficiència els recursos existents.

En un origen, l'any 2010 la xarxa va començar a donar els seus primers passos amb sis museus: el Museu d'Història de Catalunya, el Museu de Terrassa, el Museu Torre Balldovina, el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu d'Història de Girona i el Museu Comarcal de Cervera.[2] El juny de 2012 s'hi afegia el Museu d'Història de Cambrils[3] i, a finals de 2014 s'hi van afegir dues institucions museístiques més, el Museu de l'Hospitalet i el Museu d'Història dels Jueus de Girona,[4] sumant un total de nou museus i 43 monuments.

Referències[modifica]

  1. «Es crea la Xarxa de Museus d'Història i monuments de Catalunya». Generalitat de Catalunya, 21 octubre del 2010 [Consulta: 4 setembre del 2016].
  2. «Neix la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya». La Xarxa, 21-10-2010.
  3. «El Museu d’Història de Cambrils s’incorporarà a la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya». Revista de Cambrils. [Consulta: 12 març 2015].
  4. «La xarxa de museus d'història i monuments creix amb dues incorporacions» (en català). Revista Bonart, 22 setembre del 2014 [Consulta: 12 març 2015].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]