Xiang Liang

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXiang Liang
Biografia
Naixementsegle III aC Modifica el valor a Wikidata
Suqian (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort208 aC Modifica el valor a Wikidata
Shandong (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócondottiero Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militargeneral Modifica el valor a Wikidata
Família
PareXiang Yan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansXiang Bo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
En aquest nom xinès, el cognom és Xiang.
Xiang Liang
Xinès tradicional:項梁
Xinès simplificat:项梁
Mandarí
Pinyin:Xiàng Liáng
Wade-Giles:Hsiang Liang

Xiang Liang (mort el 208 aEC) va ser un líder militar que va dirigir una revolta contra la Dinastia Qin.

Biografia[modifica]

Inicis[modifica]

Xiang era un nadiu de Xiaxiang (avui en dia Suqian, Jiangsu). Xiang era descendent d'una família que havia servit a l'Estat de Chu durant generacions. El pare de Xiang, Xiang Yan, havia estat un famós comandant militar, que va dirigir l'exèrcit de Chu per resistir les forces invasores de Qin dirigides per Wang Jian, i va ser mort en combat en el 223 aEC quan Qin va annexionar Chu.

Després de la caiguda de Chu, Xiang i els seus germans es van convertir en plebeus i va viure sota el govern de la Dinastia Qin durant anys. Quan el germà major de Xiang, Xiang Chao, morí, Xiang prengué ell fill de Xiang Chao, Xiang Yu, sota la seva custòdia. Xiang adorava al seu nebot, Xiang Yu, i el va fer instruir en les arts acadèmiques i l'esgrima, però Xiang Yu no dominava ni retenia el que li havien ensenyat i Xiang Liang va disgustar-se molt amb el seu nebot.[1] Quan Xiang Yu expressà el seu interès en l'estratègia militar, Xiang Liang va tractar d'educar-lo però Xiang Yu va deixar l'aprenentatge després de comprendre els conceptes principals, ja que creia que tot això era només el tractament de la guerra com un joc d'escacs.[1] Xiang Liang va deixar estar al seu nebot amb el temps, el qual no va manifestar cap signe de motivació o talent aparent, a part de la seva gran força, i va permetre a Xiang Yu decidir sobre el seu propi destí.[1]

Revolta contra la Dinastia Qin[modifica]

Una vegada, Xiang va matar a algú i va fugir amb la seva família a Wu (en l'actualitat el Jiangsu del Sud) per evadir a les autoritats. Per eixa època, Qin Shi Huang era una sortida d'inspecció en eixa zona i Xiang juntament amb el seu nebot va veure passar la processó de l'emperador.

Mort[modifica]

En el 208 aEC, Xiang va dirigir el seu exèrcit per atacar les forces Qin liderades per Zhang Han en la Batalla de Dingtao. Xiang subestimà l'enemic i va ser mort en combat. Quan Zhang Han va ser derrotat més tard per Xiang Yu en la Batalla de Julu, Xiang Yu va cremar vius als 200.000 soldats de Qin que s'havien rendit, com a sacrifici per l'esperit del seu oncle mort.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Sima, Qian. Registres del Gran Historiador (史記; també dit Shiji), Biografia de Xiang Yu (項羽本紀).