Xiao Yuncong

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXiao Yuncong
Biografia
Naixement1596 Modifica el valor a Wikidata
Wuhu (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort1673 Modifica el valor a Wikidata (76/77 anys)
Activitat
Ocupaciópintor, poeta, cal·lígraf Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge Modifica el valor a Wikidata
L'arquer, després de seduir l'esposa del Comte del Riu, dispara una fletxa al marit transformat en un drac

Xiao Yuncong (xinès simplificat: 萧云从; xinès tradicional: 蕭雲從; pinyin: Xiāo Yúncóng), també conegut com a Chimu, Wumen Daoren i posteriorment, Zhongshan Laoren, fou un pintor, poeta i cal·lígraf xinès que va viure a la darreria de la dinastia Ming i a inici de la nova dinastia Qing. Va néixer l'any 1596 a Wuhu, província d'Anhui i va morir el 1673.[1] Sempre va restar fidel a la dinastia Ming. Va deixar un treball sobre cal·lígrafia.

Va ser un cèlebre pintor paisatgista. Feia servir la tècnica denominada «gui pai shu» (姑熟派) que es caracteritzava per fer servir el pinzell i pinzellades retorçades, apartant-se amb el temps de grans mestres anteriors.[2] Amb Ding Yunpeng i altres va estar vinculat a l'Escola Anhui. Entre les seves obres destaquen: Elegia en una trobada amb dolor, Dragó alat rastrejant el terreny,[3] Lectura a les muntanyes nevades, Roques en terrasses abruptesi Muntanyes i arbres entrenúvols. Es troben obres seves al County Museum de Los Angeles, Museu d'Art de Cleveland, el Museu del Palau de Pequín, Museu de Nanjing, el Museu Guimet de París i el Museu de Xangai.

Referències[modifica]

  1. Huaiyu, Guo.. 5000 ans d'Art Chinois. ISBN 978-2-8099-1601-0. 
  2. «Xiao Yuncong». China on site. Arxivat de l'original el 2020-01-29. [Consulta: 30 agost 2014].
  3. Treasures of the Yenching : seventy-fifth anniversary of the Harvard-Yenching Library : exhibition catalogue (en anglès). Cambridge, Massachusetts: Harvard-Yenching Library, Harvard University, 2003, p. 188-189. ISBN 9629961024. 
  • Per aquest article s'han utilitzat informacions que es troben en els articles de la Wikipedia dedicats a aquest artista en llengua francesa i anglesa.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xiao Yuncong

Enllaços externs[modifica]