Ximena Díaz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXimena Díaz

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementAbans de 24 juliol 1046 Modifica el valor a Wikidata
Oviedo (Regne d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1116 Modifica el valor a Wikidata
Castrillo del Val Modifica el valor a Wikidata
SepulturaTomb of El Cid (en) Tradueix (1921–) Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeThaïs (1074–1099) Modifica el valor a Wikidata
FillsCristina Rodríguez, Diego Rodríguez, Maria Díaz de Vivar Modifica el valor a Wikidata
ParesDiego Fernández de Oviedo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Christina (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Representació a les festes de Burgos

Ximena Díaz o Donya Ximena (cap al 1046 - 1116) fou l'esposa de Rodrigo Díaz de Vivar El Cid, princesa de València entre 1093 i 1102. Era filla del comte d'Astúries don Diego Rodriguez de las Astúries (cap al 1034) i de la comtessa Donya Cristina Fernández.

Es va casar el juliol de 1074 amb Rodrigo Díaz de Vivar, El Cid, com política d'apropament entre els nobles d'Alfons VI de Castella. Amb El Cid, Ximena tingué tres fills:

A la mort del Cid, el 1099, sostingué el Setge de Balansiya enfront dels atacs almoràvits amb l'ajut del seu gendre Ramon Berenguer III, però finalment no pogué mantenir València. El 1102, la ciutat de València fou ocupada per Yusuf Mazdali ibn Banlunka i Ximena i la població foren escoltats per l'exèrcit d'Alfons VI de Lleó, cosí seu. Donya Ximena es va retirar al monestir de San Pedro de Cardeña, on va morir el 1115.

Fou enterrada al costat del Cid a Sant Pedro de Cardeña. El 1921 es traslladaren les seves restes a la Catedral de Burgos, on reposen definitivament.

Enllaços externs[modifica]


Precedit per:
Rodrigo Díaz de Vivar
Princesa de València
1099-1102
Succeït per:
Yusuf ibn Tashfin
Emir Almoràvit