Abella fustera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Xylocopa violacea)
Infotaula d'ésser viuAbella fustera
Xylocopa violacea Modifica el valor a Wikidata

X. violacea prenent nèctar
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaApidae
GènereXylocopa
EspècieXylocopa violacea Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
Sinònims
  • Apis insubrica Müller, 1766
  • Xylocopa femorata Fabricius, 1804

L'abella fustera,[1] abella de la fusta o borinot negre (Xylocopa violacea) és una espècie d'himenòpter apòcrit de la família Apidae comuna als Països Catalans i a gran part d'Europa. El seu nom comú al·ludeix al fet que fa els seus nius en la fusta en descomposició.

Descripció[modifica]

És un dels himenòpters més grossos d'Europa (de 2,5 a 3 cm de llargada); els adults fan una envergadura alar de fins a 5 cm. El cos és completament negre, amb reflexos metàl·lics blaus i cobert de pèls. Les ales són translúcides i membranoses. Els reflexos metàl·lics poden fer que es confongui amb un coleòpter.

Etologia[modifica]

Els imagos neixen al final de l'estiu, i són solitaris. El seu vol és ràpid. S'alimenten de nèctar de diverses flors.

Malgrat no alimentar-se de fusta, les seves mandíbules els permeten construir un niu a la fusta amb diverses galeries paral·leles que desemboquen en una obertura única. En les galeries es desenvolupen les larves. A la primavera ponen vàries dotzenes d'ous i després de l'eclosió, les larves s'alimenten d'una barreja de pol·len i nèctar posat per les femelles. Les larves desenvolupades fan de dos a tres centímetres de llarg.

La femella té un fibló però no és gens agressiva. Sembla que aquesta espècie podria estar en augment degut a l'escalfament global.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. Blas, M. et al. 1987. Artròpodes (II). Història Natural dels Països Catalans, 10. Enciclopèdia Catalana, S. A., Barcelona, 547 pp. ISBN 84-7739-000-2

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abella fustera