Yafsoanita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralYafsoanita
Fórmula química Ca3Zn3(TeO6)2
Epònim acrònim i YAFSOAN Tradueix
Localitat tipus dipòsit d'or de Kuranakh, Aldan, Sakhà, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.CC.25
Nickel-Strunz 9a ed. 4.CC.25
Nickel-Strunz 8a ed. IV/K.15
Dana 7.2.14.1
Heys 28.4.3
Propietats
Sistema cristal·lí isomètric
Estructura cristal·lina a = 12,6350(7) Å;
Simetria m3 (2/m 3) - diploide
Grup espacial space group 230 Tradueix
Color marró clar a marró fosc
Duresa 5,5
Lluïssor vítria
Propietats òptiques isotròpica
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1981-022
Any d'aprovació 1981
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La yafsoanita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup estructural del granat. Rep el seu nom del rus YAFSOAN, un acrònim per la Yakut Filial, Siberian Branch, Academy of Science de Sakhà, Rússia.

Característiques[modifica]

La yafsoanita és un òxid de fórmula química Ca3Zn3(TeO6)2 que va ser aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1981. Cristal·litza en el sistema isomètric formant cristalls cubooctaedrals o dodecaedrals, de 0,5 mil·límetres aproximadament. També se'n troba formant agregats esfèrics o radials.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la yafsoanita pertany a "04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran" juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauita, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaita, dessauita-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoita, hawthorneita, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeita, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

És un mineral molt rar en dipòsits d'or i quars que contenen tel·luri en dolomitacalcita. Sol trobar-se associada a altres minerals com: or, tiemannita, naumannita, clausthalita, altaïta, cinabri, orpiment, kuranakhita, dugganita rica en silici, cheremnykhita, kuksita, descloizita, calcita, quars i òxids de ferro.[2] Va ser descoberta l'any 1981 al dipòsit d'or de Kuranakh, a Aldan (Sakhà, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia). També se n'ha trobat a Moctezuma (Sonora, Mèxic), i a dues localitats dels Estats Units: Tombstone (Arizona) i Baker (Califòrnia).

Referències[modifica]

  1. «Yafsoanite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 3 gener 2016].
  2. 2,0 2,1 «Yafsoanite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 3 gener 2016].