Yana

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Localització dels yana

Els yana són una tribu índia de parla hoka o hoka-sioux que es divideix en quatre grups que parlen dialectes mútuament inintel·ligibles:

  • Yana del Nord
  • Yana Central
  • Yana del Sud
  • Yahi

Localització[modifica | modifica el codi]

Vivien al llarg dels afluents tributaris de l'est del riu Sacramento (Califòrnia), des del riu Pit fins al SO de Lassen Peak. Llur territori comprenia una miríada de peus de turó i enfilades, canyons escarpats parcialment arbrats.

Demografia[modifica | modifica el codi]

El 1910 només en quedaven 39, i des d'aleshores se'ls considerava extints. Segons el cens dels EUA del 2000, hi havia 42 purs, 22 amb altres tribus, 21 amb altres races i 15 amb altres races i tribus. En total, 100 individus.

Costums[modifica | modifica el codi]

Presenten una curiositat lingüística: usen formes separades per al masculí i per al femení. Les dones usaven entre sí un llenguatge mentre que els homes usaven un altre entre ells i el de les dones per a parlar amb elles. Vivien pobrament en un medi aspre i àrid. Habitaven bordes cobertes de terra a l'hivern i en simples refugis taulats a l'estiu. Caçaven cérvols i pescaven salmons. Hom sap molt poc de llur organització social, llevat que probablement es dividien en petites bandes i tenien classes o rangles. Eren relativament guerrers amb tracte comú amb els nortencs de les Muntanyes de Califòrnia.

Història[modifica | modifica el codi]

Fins a mitjans del segle XIX van romandre aïllats dels blancs, però des del 1860 els yahi foren brutalment atacats pels blancs. Per obscures raons, el 1864 els colons es llançaren a una campanya d'extermini, mataren la majoria i s'endugueren els supervivents com a esclaus, els quals visqueren amagats als canons durant quaranta anys. El darrer yahi, anomenat Ishi, fou trobat per casualitat el 1911 i va morir el 1916, després de ser objecte d'estudi de la Univesitat de Berkeley. Si sobreviu algun altra yana, restarà barrejat amb altres tribus. El 1902 encara en sobrevivia una dotzena d'altres yana, i el 1910 Alfred Louis Kroeber va contactar amb 40 mestissos.