Yanluo Wang

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeYanluo Wang
Tipusdeïtat taoïsta Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deTen Kings of Hell (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DominiSamsara, mort i Diyu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Retrat de la dinastia Yuan xinesa del segle xiv de Yánluó Wáng (rei Yama). Una de les sèries de quadres dels "Deu Reis de l'Infern" de Lu Xinzhong.

Yanluo Wang o Yamla (Xinès:閻羅王|s=阎罗王) és una deïtat de la religió i el taoisme xinès, i el governant de Diyu, l'inframón. El nom Yanluo és una transliteració xinesa abreujada del terme sànscrit Yamarāja (閻 魔 羅 社). També és el jutge dels inferns i jutja tots els morts.

Segons la llegenda, sovint s'assembla a Yama del budisme, però en realitat, Yanluo Wang té el seu propi nombre d'històries i s'ha venerat durant molt de temps a la Xina. La seva personificació sempre és masculina, i els seus esbirros inclouen un jutge que té a les mans un pinzell i un llibre on es recullen totes les ànimes i la data de mort assignada per a cada vida. Bullhead i Horseface, els temibles guardians de l'infern, porten els morts recentment, un per un, davant Yanluo per al seu judici. Als homes o dones amb mèrits se'ls recompensarà una bona vida futura, o fins i tot un renaixement en la seva vida anterior. Els homes o dones que hagin comès malifetes seran condemnats a tortures i / o vides futures miserables.

Adopció pel taoisme i la religió popular[modifica]

Estàtua de Yanluo Wang a Nariai-ji

A partir de diversos textos de l'Índia i de la cultura local, la tradició xinesa proposa diverses versions sobre el nombre d'inferns i deïtats que estan al capdavant. Sembla que originalment hi havia dues versions competidores: 136 inferns (8 grans dividits en 16 més petits) o 18 inferns, cadascun d'ells dirigida per un rei subordinat de Yanluo Wang.

Des de la dinastia Tang van ser fortament desafiats per una nova versió influenciada pel taoisme, que va adoptar Yanluo Wang per convertir-lo en el cinquè d'un conjunt de deu reis (Shidian Yánluó wáng 十 殿 阎罗 王, guardià classificador de les deu cambres) cadascun nomenat cap d'un infern per l'emperador de Jade. Els altres nou reis són: Qinguangwang (秦 广 王), Chujiangwang (楚江 王), Songdiwang (宋 帝王), Wuguanwang (五官 王), Bianchengwang (卞 城 王), Taishanwang (泰山 王), Pingdengwang (平等 王) Dushiwang (都市 王) Zhuanlunwang (转轮王), noms típicament taoistes. Competeixen amb Heidi, un altre déu taoista del món dels morts. Yanluo Wang continua sent el més famós i, amb diferència, el més present en la iconografia.[1]

Tot i això, desapareix completament de la llista, donant pas a una figura històrica, un magistrat nomenat durant la seva vida com a jutge de difunts per una divinitat superior. Aquest magistrat és sovint Bao Zheng, un jutge famós que va viure durant la dinastia Song. De vegades l'acompanya tres assistents anomenats "Vellesa", "Malaltia" i "Mort".[2]

També se'l considera un dels Vint Devas (二十 諸天 Èrshí Zhūtiān) o els Vint-i-quatre Devas (二十 四 諸天 Èrshísì zhūtiān), un grup de dharmapales protectors, del budisme xinès.[3]

Identitat variable[modifica]

En el món sincretista i no dogmàtic de les opinions religioses xineses, la interpretació de Yanluo Wang pot variar molt d'una persona a una altra. Mentre que alguns el reconeixen com una deïtat budista, d'altres el consideren un homòleg taoista del Bodhisattva Kṣitigarbha. Generalment vist com una deïtat severa, Yanluo Wang també és un jutge suprem just a l'inframon o hàbil defensor del Dharma.

Referències[modifica]