Yohji Yamamoto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYohji Yamamoto

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 山本耀司 yohji Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 octubre 1943 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Floruit1966 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Keiō - dret (–1966)
Bunka Fukusō Gakuin
Gyosei Junior and Senior High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDisseny de moda Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómodista, artista, dissenyador de vestuari, dissenyador Modifica el valor a Wikidata
Participà en
Jewellery & Garment (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Lloc webyohjiyamamoto.co.jp Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0945507 Allocine: 12125 Allmovie: p78040 TMDB.org: 13247
Instagram: yohjiyamamotoofficial Youtube: adidasy3 Musicbrainz: 4c9f1e61-664e-4f00-ac96-1802d98b1f10 Discogs: 1657173 Modifica el valor a Wikidata

Yōji Yamamoto (山本 耀司 , Yamamoto Yōji?) (Tòquio, Japó, 3 d'octubre de 1943) és un estilista japonès.

Carrera[modifica]

Després d'haver-se graduat en Dret per la Universitat de Keio el 1966, va seguir els seus estudis de disseny de moda al Bunka Fukusō Gakuin. Després d'haver presentat les seves pròpies creacions prêt-à-porter el 1977, va debutar a París el 1981. Yamamoto es va convertir ràpidament en un dels estilistes més influents en l'escena de l'alta costura. Les seves principals línies de roba Yohji Yamamoto (unisex) i Y's, van obtenir un gran èxit comercial, sobretot a Tòquio, tot i que les dues marques són venudes en botigues de París, Londres i altres ciutats.

El 1989, el director Win Wenders va realitzar un documental sobre la vida i la professió de Yamamoto, titulat Anotacions de moda i viatges.

En anys més recents, Yamamoto ha realitzat diverses col·laboracions amb marques com ara Adidas (una línia de roba esportiva anomenada Y-3), Hermés, Mikimoto i Mandarina Duck. A més, ha col·laborat amb artistes tan diversos com Elton John, Placebo, Takeshi Kitano - pel qual ha realitzat els vestits per a les pel·lícules Brother, Dolis i Zatoichi, Pina Bausch i Heiner Müller.

Entre els clients de Yamamoto es poden citar Herbie Hancock, Chris Lowe, Pete Wentz, Steve McQueen, l'estilista Donna Karan i l'actor Justin Theroux. Yamamoto també ha dissenyat els vestits per als concerts de Jean Michel Jarre.

L'estil[modifica]

"L'estil és l'art de barrejar, de posar en valor i de governar estèticament allò que hom estima. Pel que fa a mi, m'agrada associar allò ''chic'' dels creadors a allò que vaig trobant al mercat de les Puces. Triar és la nostra última llibertat. Portar roba de certs estilistes és com canviar de vida. Quan algú em diu: "Yohji, vull portar la teva roba", li responc: "Atenció, no te'n fiïs. No és així de simple"." (Entrevista de Yohji Yamamoto a Elle de 1999).

L'estil de Yamamoto ve definit com a "moda post-atòmica". Des de 1983, la moda Yamamoto (conjuntament amb la de Rei Kawakubo), comença a influenciar les passarel·les occidentals. Ja des de la meitat dels anys 80, és reconegut pels seus col·legues com a "mestre". En les col·leccions de 1997 ret homenatge a Chanel i Dior, invertint les seves pròpies tendències innovadores i recuperant cànons i estils de la moda tradicional.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yohji Yamamoto