Yoshio Nishina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYoshio Nishina

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 仁科芳雄 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 desembre 1890 Modifica el valor a Wikidata
Satoshō (Japó) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort10 gener 1951 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de fetge Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri de Tama Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFísica nuclear Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófísic, físic teòric, físic nuclear Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralShoichi Sakata Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 6617637 Modifica el valor a Wikidata

Yoshio Nishina (仁科 芳雄 , Nishina Yoshio?, 6 de desembre, 1890 – 10 de gener, 1951) fou un físic japonès, considerat "el pare fundador de la recerca en física moderna al Japó".

Nishina va néixer a Satoshō, Okayama, i es va graduar com a enginyer elèctric el 1918 a la Universitat Imperial de Tòquio. Després de llicenciar-se, esdevingué membre de l'Institut de Recerca Física i Química (ara RIKEN).

Yoshio Nishina, Llewellyn Thomas i Friedrich Hund, a Copenhaguen el 1926

El 1921 fou enviat a Europa per a fer recerca, tot visitant universitats i institucions com el Laboratori Cavendish, la Universitat Georg-August de Göttingen, i la Universitat de Copenhaguen. A Copenhaguen, va investigar amb Niels Bohr amb qui va fer amistat. El 1928 va escriure un article amb Oskar Klein a Copenhaguen sobre la dispersió de Compton incoherent, tot derivant l'anomenada fórmula de Klein-Nishina.[1]

El 1929, va retornar al Japó, on es va dedicar a fomentar l'estudi de la mecànica quàntica. Va establir el Laboratori Nishina del RIKEN el 1931, i va convidar alguns investigadors occidentals, incloent-hi Heisenberg, Dirac i Bohr, per a estimular els físics japonesos. La seva recerca es va focalitzar en desenvolupaments d'accelerador de partícules i raigs còsmics i va construir uns quants ciclotrons a RIKEN. En particular, va detectar el muó en raigs còsmics, independentment de Carl Anderson et al, va descobrir també l'isòtop d'Urani-237 i va iniciar els estudis de fenòmens de fissió simètrica que ocorren per irradiació de neutrons ràpids sobre l'Urani (1939–1940).

Fou investigador principal de RIKEN i va dirigir generacions de físics, incloent-hi dos Premis Nobel: Hideki Yukawa i Sin-Itiro Tomonaga.

Durant la Segona Guerra Mundial, fou el cap del programa japonès d'armes nuclears. El seu laboratori fou severament destruït i la majoria de l'equipament va haver de ser descartat i reconstruït després de la guerra.[2]

Va morir de càncer de fetge el 1951.[1] El cràter Nishina a la Lluna és anomenat en el seu honor.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yoshio Nishina
  1. 1,0 1,1 Sin-Itiro Tomonaga Yoshio Nishina, His Sixtieth Birthday Arxivat 2009-03-26 a Wayback Machine., November 20, 1950 (updated January 11, 1951)
  2. Yoshio Nishina – Father of Modern Physics in Japan.

Vegeu també[modifica]