Yun Shouping

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 23:40, 7 juny 2016 amb l'última edició de CarlesMartin (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
“Peònies”

Yun Shouping ( xinès simplificat:恽寿平, xinès tradicional:惲壽平; pinyin: ), conegut també com a Nantian, va ser un pintor, poeta i cal·lígraf xinès que va viure sota la dinastia Ming i als inicis de la nova dinastia manxú.

Dades biogràfiques

Yun va néixer l'any 1633 a Wujin, província de Jiangsu i va morir el1690). La seva família s'havia empobrit per la qual cosa no va poder accedir a l'Administració imperial malgrat haver estat un estudiant brillant però gràcies a la seva família adoptiva (el seu pare era un lleial als Ming) va poder promocionar-se en els ambients manxús però, finalment, va dedicar-se exclusivament a l'activitat artística. De jove va viatjar per diversos llocs de Xina vivint tota una sèrie d'aventures.

Activitat pictòrica

Yun Shouping ha estat considerat un dels sis grans mestres de la dinastia Qing (amb els Quatre Wangs i Wu Li, gaudint de gran fama.. Inicialment pintava paisatges. També va pintar ocells, flor i insectes. En els seus desplaçaments va familiaritzar-se amh les obres de Wang Hui i Zha Shibiao. El seu estil va estar influït pel de Xu Xi i la seva manera de pintar s'associa a la denominada forma “mogu” ( 沒骨) que no dóna importància a les línies, Feia servir colors que col·legues seus consieraven inconvenients Entre les seves obres destauen “Flor i fruit” “Flors de Lotus”, “Bambús a la pluja” i diverses “Peònies”.Obres seves es troben exposades al Museu d'Art de Hong Kong, al Museu Nacional del Palau de Taipei i en el Smithsonian Museum..

Bibliografia

  • Flower-and-bird Painting in Ancient China de Xiangping Li. China Inercontinental Press.Pàgs.100-104.

Referències

Part de la informació d'aquest article prové de l'article de la Wikipedia dedicat a aquest artista en llengua anglesa.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yun Shouping