Yunus (nom)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de nomYunus
Tipus prenom masculí
Llengua turc i àrab
Nom en la llengua original Yunus
Cognom idèntic Yunus
Pàgines que comencen per «Yunus»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Yunus és un nom masculí àrab —en àrab يونسYūnus— que es correspon amb el català Jonàs.[1] Si bé Yunus és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també el podem transcriure Yunis, segons la pronúncia dialectal més comuna, així com se'l pot trobar transcrit Junus, Younus, Younis, Younès, Younes...[3] Atès que Yunus és el nom d'un profeta esmentat a l'Alcorà que s'identifica amb el Jonàs de l'Antic Testament, és un nom relativament comú entre els musulmans, arabòfons o no. Cal tenir present, però, que en la Bíblia en àrab el profeta Jonàs és anomenat Yunan, per la qual cosa el nom Yunus no és habitual entre els àrabs cristians i jueus. Els musulmans no arabòfons han adaptat el nom Yunus a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Junus; en àzeri, Yunus; en indonesi, Yunus; en javanès, Yunus; en kurd, Yûnus; en malai, Yunus; en serbo-croat, Junus/Јунус; en suahili, Yunus; en turc, Yunus; en uzbek, Yunus.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "يونس". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.