Yússuf ibn Abi-s-Saj

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Yusuf ben Abul Sadj Diwdad)
Infotaula de personaYússuf ibn Abi-s-Saj

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementIran Modifica el valor a Wikidata
Mort928 Modifica el valor a Wikidata
Kufa Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióSunnisme Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaSàdjides Modifica el valor a Wikidata
PareAbu-s-Saj Díwdad ibn Díwdast Modifica el valor a Wikidata
GermansMuhàmmad ibn Abi-s-Saj al-Afxín Modifica el valor a Wikidata

Abu-l-Qàssim Yússuf ibn Abi-s-Saj Diwdad, conegut com a Yússuf ibn Abi-s-Saj, fou emir de l'Azerbaidjan, Arran i Armènia del 901 al 928. Va succeir (juliol o agost del 901) el seu nebot Diwdad II, o Diwdad ibn Muhàmmad al-Afxín, enderrocat als pocs mesos de ser proclamat emir.

Va traslladar la capital de Maragha a Ardabil. Les seves lluites amb el rei d'Armènia Sembat I el màrtir poden seguir-se en detall a l'article sobre aquest rei.

Yusuf es va rebel·lar el 905 contra el califa Moktafi, però la revolta no va durar gaire i fou confirmat com a governador. El 912 es va repelar contra Moktadir que l'havia confirmat al càrrec de governador d'Armènia, Azerbaidjan i Arran. Però una vegada més hi va haver reconciliació gràcies als bons oficis del visir abbàssida Ibn al-Furat.

Després del 917 va conquerir la Pèrsia del nord: Zanjan, Abhar, Qazwin i Rey que pertanyien als samànides que hi tenien un governador anomenat Muhammad ben Ali Suluk. Altre cop enfrontat al califa, aquest va enviar a l'Azerbaidjan un exèrcit dirigit per Munis al-Mudhàffar que va derrotar a Yusuf el 919 i el va portar presoner a Bagdad i va romandre tancat tres anys, però després fou alliberat i restaurat en el seu govern de l'Azerbaidjan així com al govern de Rey i el Djibal (Hamadan). Durant la seva absència el seu lloctinent Sunbuk va exercir el govern, i va restablir relacions d'amistat amb els armenis. Fou Sunbuk qui va establir un emir a Gogtn.

El 926 el califa el va cridar per encarregar-li el comandament de l'expedició contra els Càrmates, i en aquesta expedició fou derrotat i mort prop de Kufa pel cap càrmata Abu-Tàhir al-Jannabí (febrer del 928). Les tropes turques de Yusuf van passar al servei del Califa i van formar un regiment especial anomenat dels sajiyya.

El va succeir el seu nebot de Yusuf, Abu-l-Mussàfir Fat·h ibn Muhammad Afxín.

Vegeu també[modifica]