Zalpa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaZalpa

Zalpa o Zabar, era una ciutat hitita, probablement la capital del regne anomenat Zalpuwa, a la vora de la mar Negra a la regió de la clàssica Amisos vora la desembocadura del modern riu Kızılırmak, i avui segurament coberta per la mar.

Es conserva un text molt antic, segurament del segle xv aC, que descriu la destrucció de la ciutat després d'un setge, i marca el final d'una sèrie d'hostilitats entre Zalpa i Hattusa que s'havia prolongat durant els regnats de tres reis hitites, que el text anomena "l'avi del rei", "el pare del rei" i "el rei". És segur que el text es va escriure en temps de Mursilis I, i per tant els reis serien Labarnas I i Hattusilis I. Als inicis del regnat d'Hattusilis I el text, molt deteriorat en aquest punt, sembla que diu que el rei va voler segellar un pacte amb la ciutat de Zalpa i va enviar una filla seva perquè s casés amb el seu rei, però la princesa va morir i hi va haver una sublevació, on un fill del rei hi va estar implicat. Per fi es va sotmetre la ciutat, que els hitites van saquejar i destruir.

El començament d'aquest relat parla d'un període molt més antic de la història de la ciutat, i explica uns fets llegendaris. Una reina de Kanish va parir trenta fills de cop, als que va abandonar immediatament espantada d'aquell fet. Els va posar en unes caixes i els va abandonar riu avall. El tema del nen deixat al riu i després salvat es troba a diverses literatures, per exemple a l'hebrea amb Moisès a la grega amb Perseu i Dànae i a la babilònica amb Sargon d'Accad. El riu va portar els trenta nens fins a la mar Negra, fins a la ciutat de Zalpa. La reina va tenir un altre part múltiple, ara de trenta filles, i les peripècies que passen les dues nissagues fan que els germans i germanes estiguin a punt de casar-se entre ells. El germà petit, l'heroi en els contes populars, els adverteix de l'incest. Aquí s'acaba la narració i no se sap el final. Aquesta història s'interpreta com que Zalpa va ser fundada per habitants de Kanesh, que sempre van conservar el record del seu parentiu.[1] Se suposa que un "gran rei" de nom Huzziyas, va ser rei de Zalpa, probablement l'últim rei conegut d'aquell territori, i va exercir una certa hegemonia abans de Labarnas (al voltant del 1700 aC) però va acabar sotmesa per Hattusilis I uns anys més tard.[2]

Els kashka van ocupar la ciutat i el territori de Zalpuwa sobre l'any 1390 aC en temps d'Arnuwandas I.[3]

Referències[modifica]

  1. Bernabé, Alberto (ed.). Historia y leyes de los hititas: textos del Imperio Antiguo. Tres Cantos: Akal, 2000, p. 103, 122-123. ISBN 8446011239. 
  2. Bryce, Trevor. The kingdom of the Hittites. Oxford: Oxford University Press, 2005, p. 39. ISBN 9780199279081. 
  3. Bernabé, Alberto (ed.). Historia y leyes de los hititas: textos del Reino medio y del Imperio Nuevo. Tres Cantos: Akal, 2004, p. 21. ISBN 8446022532.