Zamar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'instrument musicalZamar
Zamar, Ric, Marroc, ca. 1900, MDMB 587, al fons del Museu de la Música de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Tipusclarinet doble i instrument musical Modifica el valor a Wikidata
Originari deMarroc Modifica el valor a Wikidata

El zamar (o ezamar o zamr) és un instrument tradicional de la regió del Rif al Marroc. S'ha utilitzat per acompanyar la dansa guerrera dels rifenys (Amazighs Zenetes). Aquest instrument també ha estat utilitzat en els grups de chioukh (coneguts com a imedyazane, aarfa o simplement rachyoukh). És del mateix grup d'instruments de la zummara de Tunísia.

El zamar és un aeròfon de llengüeta senzilla acabat amb dues grans banyes que fan la funció d'amplificar el so,[1] però sense variar-ne l'afinació. Aquest instrument és fet artesanalment, consta d'un cap amb el tudell, un cos fet amb dos tubs de canya de bambú amb 6 forats i dues banyes[2] de bou. El tudell se sol lligar als tubs de bambú amb cera d'abella.

Aquest instrument es troba sobretot al Marroc, però també es pot trobar a Algèria al poble de Msirda (on molts dels habitants són rifenys).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Forner, Michelle. «The Paul Bowles moroccan music collection». Library of Congress. [Consulta: 25 novembre 2015].
  2. «Zamar, dins Catàleg en línia del Museu de la Música de Barcelona». Museu de la Música de Barcelona. Arxivat de l'original el 2014-06-02. [Consulta: 25 novembre 2015].