Zenon Jankowski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaZenon Jankowski

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 novembre 1937 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Poznań (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAkademia Sztabu Generalnego (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióastronauta Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Obrer Unificat Polonès Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarcoronel Modifica el valor a Wikidata
Temps a l'espai0 segons Modifica el valor a Wikidata
Missió espacial

Zenon Jankowski (Poznań, 22 de novembre de 1937) és un cosmonauta i aviador polonès retirat, coronel de la Força Aèria Polonesa i tripulant reserva de Mirosław Hermaszewski.

Biografia[modifica]

Nascut en una família de treballadors,[1]el 1956 es va graduar al liceu d'educació general Marcin Kasprzak i va ingressar a l'Escola Superior d'Oficials d'Aviació de Radom. També es va formar a l'escola de Dęblin. El 13 de març de 1960 se li va atorgar el grau d'oficial primer. Fins i tot abans d'acabar els seus estudis, va rebre el títol de pilot instructor i durant dos anys després de graduar-se va ensenyar als joves cadets l'art de pilotar avions de combat. El 1966 va ingressar a l'Acadèmia de l'Estat Major de l'Exèrcit polonès Karol Świerczewski, on s'hi va graduar el 1969. Des de 1964 va pertànyer al Partit Obrer Unificat Polonès.

Després de graduar-se, va ser comandant d'un esquadró de caces-bombarders i navegant d'un regiment aeri. A la primavera de 1975, es va convertir en comandant adjunt d'un regiment aeri. El mateix any fou ascendit al grau de podpułkownik (equivalent a tinent coronel).

El 27 de novembre de 1976, va ser elegit juntament amb Mirosław Hermaszewski (aleshores major) com candidat al primer vol espacial d'un polonès en marc del programa Interkosmos. La formació al Centre de Formació de Cosmonautes Iuri Gagarin va començar el desembre de 1976, primer, com a investigador-cosmonauta en una tripulació amb Oleg Makàrov, i a partir de juliol de 1977 amb Valeri Kubàssov. La decisió que aquesta tripulació esdevindria finalment la de reserva, i no la principal, es va prendre poc abans de la data de llançament programada (es va arribar a emetre un segell postal a Polònia amb ell com a primer cosmonauta de Polònia). Durant el vol de la nau Soiuz 30 i de l'estació orbital Saliut 6 (27 de juny - 5 de juliol de 1978) va ser consultor del director de vol. Més tard va tornar a l'exèrcit, on es va retirar amb el grau de pułkownik (coronel).

Condecoracions[modifica]

Documentals[modifica]

Referències[modifica]

  1. (rus) Экс-космонавты. Часть 3 (Ex-cosmonautes. Part 3)
  2. Kto jest kim w Polsce (en polonès). 1a edició. Varsòvia: Interpress, 1984, p. 329. ISBN 83-223-2073-6. 
  3. (polonès) filmpolski.pl: WITA WAS POLSKA

Enllaços externs[modifica]