Zhaga Consortium

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióZhaga Consortium
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2010

Lloc webzhagastandard.org Modifica el valor a Wikidata

El Consorci Zhaga és una organització internacional, fundada el febrer de 2010, que estableix les especificacions de la indústria d'interfícies per als components utilitzats en lluminàries LED. Al febrer de 2021 compta amb més de 300 membres. El consorci és un programa membre de la IEEE Industry Standards and Technology Organization [1] (IEEE-ISTO) Les especificacions de Zhaga, que s'anomenen Books,[2] aborden interfícies elèctriques, mecàniques, òptiques, tèrmiques i de comunicació, i permeten la interoperabilitat dels components.[3] Els resultats de les especificacions de Zhaga són que els components són interoperables [4] i es poden substituir i que una lluminària LED es pot actualitzar després a la instal·lació quan hi hagi nova tecnologia disponible.[5]

El consorci Zhaga ha establert un programa de logotip per indicar la compatibilitat amb aquests estàndards mitjançant un programa de certificació i proves. Només els productes certificats poden portar el logotip de Zhaga.[6][7]

Aquestes especificacions s'organitzen en llibres i fins al 2022 n'existeixen 26. Per exemple, el llibre 14 fa referència a motors òptics en encapsulats lineals, el llibre 15 a mòduls Led de matriu de leds, el llibre 16 a motors òptics circulars i lineals, el llibre 25 a la interfície de comunicacions Bluetooth i lectors NFC, el llibre 26 a mòduls Led per aplicacions sens aïllament SELV.

Referències[modifica]

  1. «Zhaga Consortium» (en anglès). IEEE Industry Standards and Technology Organization. https://ieee-isto.org.+[Consulta: 18 juliol 2019].
  2. «Zhaga publishes interface specs for LED downlighting modules» (en anglès). LEDs Magazine. https://www.ledsmagazine.com,+26-02-2013.+[Consulta: 18 juliol 2019].
  3. article LED professional Review, issue 68, July/August 2018, page 26. «Introducing the NEW Zhaga: Smart standards. Smarter Lighting.» (en anglès). https://www.led-professional.com.
  4. article LED professional Review, issue 73, May/June 2019, page 32. «Zhaga-D4i certification signals plug-and-play interoperability» (en anglès). https://www.led-professional.com.
  5. «Intra-luminaire interfaces pave a path to a smart LED luminaire future (MAGAZINE)» (en anglès). LEDs Magazine. https://www.ledsmagazine.com,+04-06-2019.+[Consulta: 18 juliol 2019].
  6. «TE Connectivity Book 18 certified by DEKRA» (en anglès). https://www.dekra-product-safety.com.
  7. «Zhaga Consortium» (en anglès). www.intertek.com. http://www.intertek.com.+[Consulta: 18 juliol 2019].