Zhu Shijie

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaZhu Shijie
SIYUAN YUJIAN PDF-036-036.jpg
Biografia
Naixement 1249 (Gregorià)
Xina
Mort 1314 (Gregorià) (64/65 anys)
valor desconegut
Activitat
Ocupació Matemàtic
Modifica dades a Wikidata

Zhu Shijie 朱世杰 (1249-1314), Nom de cortesia Hanqing(漢卿), pseudònim Songting (松庭),  matemàtic i educador de l'època Yuan, dedicat tota la vida a l'educació de les matemàtiques. En aquell moment, Zhu Shijie, sobre la base del Tian yuan shu va desenvolupar el " 四元术 Si yuan shu", que és establir l'Equació polinòmica del nivell alt, i la forma de l'eliminació de yuan per saber. A més a més, va crear el "mètode Duo Ji ", és a dir, un alt nivell de progressió aritmètica i els requisits i mètodes en línia amb el "mètode Zhao Chai", és a dir, la interpolació polinòmica de Lagrange .Els seus principals treballs són Introducció a l'estudi del càlcul i El mirall de Jade dels quatre desconeguts.

Vida i obra[modifica]

En els llibres antics no hi ha gaires presentacions sobre Zhu Shijie, només sabem que va utilitzar els noms  de diferents matemàtics experts per viatjar tota la Xina.Quan Zhu Shijie encara era jove, va llegir molts llibres de matamàtica creat pels matemàtics famosos de Nord i entre elles, el llibre Ceyuan haijing de Li Zhi el va afectar molt. Més tard també va aprendre el mètode de dos yuan de Li Dezai i el mètode de tres yuan de Li Dajian i entendre l'equació de com establir i resoldre dos yuan i tres yuan.En el segle xiii, en la dècada dels setanta, ja era un matemàtic famós del Nord.

A. D. 1279 any, Yuan va destruir Son del sud, i Zhu Shijie també va arribar al Sud per estudiar. Va conèixer a molts maremàtics del Sud i va poder veure i conèixer els llibres de matemàtica del sud, especialment el Matemàtic Treatise dins Nou Seccions de Qin jiushao i obres famoses de Yang Hui.Posteriorment, Zhu Shijie va habitar a Yangzhou i hi havia moltes persones que van venir sense parar per fer que Zhu Shijie li ensenyin. El tercer any de Da De (A. D. 1299), la seva obra introducció als estudis matemàtics va ser publicat a YangZhou. La introducció als estudis matemàtics hi ha tres volums, dotze etapes, 259 preguntes, de poc entra progressivament a més fons, començant per la multiplicació d'un xifre, incloent-hi diverses fórmules de multiplicar i dividir, diversos problemes de superfície, volum i de calculació, també hi ha operacions de fraccions, Duo Ji metòde, mètode de la falsa posició fins a  Tian yuan shu. El setè any de Da De (1303), el seu obre representatiu el precios mirall dels quatre desconeguts va ser publicat en tota la dinastia Yuan. El precios mirall de les quatre desconeguts tenia tres  volums, vint-i-quatre etapes, 288 preguntes incloses, tots tenen relació amb l'equació o formes per resoldre equacions. Dintre dels quals, hi ha set preguntes sobre l'equació de quatre yuan, tretze preguntes sobre l'equació de tres yuan i trenta sis preguntes sobre l'equació de dos yuan. El llibre inclou un munt de fórmules per a resoldre equacions d'alt nivell de múltiples yuan i resoldre-la amb l'arrel quadrada positiva i negativa. A més, afectat per la pràctica comuna de subjectar importànicia a la seva funció i a la fórmula del matemàtica del nord, va agafar unes formes de calcular utilitzat en la vida diaria, en el comerç i fórmules populars en forma de cançó 

Idees matemàtiques[modifica]

Els resultats matemàtics de Zhu Shijie representen el nivell més alt de l'època Song i Yuan, és perquè va absorbir diverses idees avançades, i el desenvolupament creatiu.Zhu Shijie subjecta importànica a les matemàtiques, pensa que la base de les matemàtiques es basa en la teoria matemàtica. La teoria de l'equació de Zhu Shijie ja ha superat la necessitat de calcular en la realitat, i conté més de matemàtica pura, però amb una més purament matemàtica de la naturalesa, va augmentar el nivell d'abstracció i el nivell normal. En el precios mirall de les quatre desconeguts va  llistar equacions assolit fins a deu vegades. Però al mateix temps, Zhu Shijie també subjecta importància a l'aplicació pràctica de la teoria com Tian yuan shu, i en la seva obra famosa hi ha moltes preguntes que han estat fets reals que havia passat.

Auxiliar desconegut[modifica]

En solucionar el quocient de les fraccions de les equacions, la forma tradicional és dividir el menor comú múltiple del denomidador pel nominador, per convertir-la en un quocient exacte. En el llibre la introducció als estudis matemàtics, Zhu Shijie va utilitzar el mètode d'auxiliars desconegut, convertir el quocient de la fracció en exacte. Li Ye va utilitzar el mètode d'auxiliar desconegut en els seus escrits coneguts, i Zhu Shijie va popularitzar i utilitzar aquest mètode en les equacions.

La transformació de l'equació unreasonable[modifica]

Equació unreasonable és indicar equacions que han sortit expressions unreasonables sobre qualitats desconeguts. Li Ye va tractar l'expressió algebraica que implica una arrel quadrada o altra irracionalitat, pero no va solucionar l'equació unreasonable. L'equació unreasonable del llibre conegut de Zhu Shijie és la creació original de tota la història de la calculació chinesa. La forma de tractació de Zhi Shijie és convertir l'estil unreasonable en auxiliars desconeguts, que consisteix a utilitzar la substitució variable transformant l'equació unreasonable en l'equació reasonable per solucionar. Aquest mètode només serveix per a equacions unreasonables que només tenen un estil unreasonable, si surt equacions com, Zhu Shijie utilitza dos vegades la plaça, que el transforma en l'equació reasonable.

Mètode d'eliminació del Yuan[modifica]

El punt més important per calcular equacions d'alt nivell  segueix sent eliminant nombres desconeguts, canviar-lo a equacions d'un yuan per resoldre. Zhu Shijie va crear una mètoda completa per eliminar Yuan, anomenat mètode d'eliminació quatre yuan. Ell a través de combinar diferents equacions, va eliminant els nombres desconeguts, transformant Si yuan en tres yuan, dos yuan i un yuan.

Treball[modifica]

  • La introducció als estudis matemàtics (en 1299 anys): s'ha estès a Corea i Japó
  • El precios mirall de les quatre desconeguts (any 1303)

Important contribució[modifica]

  • Si yuan shu (equació de grau alt de Si yuan)
  • Duo ji mètode (sèrie d'aritmètica del nivell alt) 
  • Zhao Chai mètode