Vés al contingut

Zigentomes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuZigentomes
Zygentoma Modifica el valor a Wikidata

Ctenolepisma longicaudata
Període
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
SubregneBilateria
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreZygentoma Modifica el valor a Wikidata
Börner, 1904
Nomenclatura
Sinònims
Thysanura Modifica el valor a Wikidata
Famílies
Vegeu text

Els zigentomes[2][3] (Zygentoma) són un ordre d'insectes dicòndils, que inclou els coneguts popularment com a peixets de plata. És l'ordre més primitiu de dicòndils, essent àpters.

Els zigentomes i els arqueògnats formaven l'antic ordre del tisanurs, avui abandonat, i les famílies Machilidae i Meinertellidae, que van estar incloses dins de Zigentoma, ara es consideren membres de l'encara més primitiu ordre Archaeognatha.

Característiques

[modifica]

Els zigentomes tenen en cos allargat i ovalat cobert d'escates platejades. Es mouen de manera similar als peixos, com si nedessin. Atenyen menys d'un centímetre de llargada i es troben als racons humits de les llars humanes i entre les pàgines dels llibres i papers.

Tenen antenes flexibles i petits (o sense) ulls compostos. Tenen la mandíbula menuda i sense especialitzar. La característica més distintiva és la presència de tres filaments que s'estenen des del seu darrer segment.[4]

Història natural

[modifica]

Els zigentomes s'alimenten de cereals, pasta, paper, midó i teixits, raió i carns seques.[5] Acostumen a trobar-se en els lavabos de les cases d'on a vegades no poden sortir per no poder-se moure bé en superfícies llises. Les espècies silvestres viuen en coves i/o són comensals en colònies de formigues com és el cas de Trichatelura manni.[6]

Taxonomia

[modifica]

L'ordre Zigentoma inclous espècies en set famílies:[7]

Referències

[modifica]
  1. Hoell, H.V., Doyen, J.T. & Purcell, A.H.. Introduction to Insect Biology and Diversity, 2nd ed.. Oxford University Press, 1998, p. 320. ISBN 0-19-510033-6. 
  2. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 30 octubre 2021].
  3. «Els zigentomes: peixets de plata i afins | enciclopèdia.cat». [Consulta: 30 octubre 2021].
  4. Hoell, H.V., Doyen, J.T. & Purcell, A.H.. Introduction to Insect Biology and Diversity, 2nd ed.. Oxford University Press, 1998, p. 343. ISBN 0-19-510033-6. 
  5. «Silverfish». Arxivat de l'original el 2005-10-01. [Consulta: 14 setembre 2009].
  6. Reproductive Morphology and Behavior of a Thysanuran, Trichatelura manni, Associated with Army Ants, R. Torgerson, R. D. Akre 1969. Annals of the Entomological Society of America, 62, pp. 1367-1374
  7. «IRMNG - Zygentoma». [Consulta: 30 octubre 2021].

Enllaços externs

[modifica]

 Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba en domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911.