Zincowoodwardita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralZincowoodwardita
Zincowoodwardite - Laurion, Attica, Greece.jpg
Zincowoodwardita de Làurion (Grècia)
Fórmula química Zn1-xAlx(OH)2[SO4]x/2·nH2O
Epònim Woodwardita, zinc i solució sòlida mineral
Localitat tipus Mina Cristiana, Àtica, Grècia i Mina Hilarion, Àtica, Grècia
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.DD.35
Nickel-Strunz 9a ed. 7.DD.35
Propietats
Color blau clar a blanc blavós
Duresa 1
Lluïssor cerosa
Color de la ratlla blanc a blanc blavós
Diafanitat translúcida
Propietats òptiques uniaxial
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1998-026
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La zincowoodwardita és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la woodwardita. És l’anàleg de zinc de la woodwardita. Es tracta d’un sulfat hidratat bàsic amb l’estructura de la hidrotalcita.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la zincowoodwardita pertany a "07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana només; plans d'octaedres que comparteixen vores" juntament amb els següents minerals: felsőbanyaïta, langita, posnjakita, wroewolfeïta, spangolita, ktenasita, christelita, campigliaïta, devillina, ortoserpierita, serpierita, niedermayrita, edwardsita, carrboydita, glaucocerinita, honessita, hidrohonessita, motukoreaïta, mountkeithita, wermlandita, woodwardita, zincaluminita, hidrowoodwardita, shigaïta, natroglaucocerinita, nikischerita, lawsonbauerita, torreyita, mooreïta, namuwita, bechererita, ramsbeckita, vonbezingita, redgillita, calcoalumita, nickelalumita, kyrgyzstanita, guarinoïta, schulenbergita, theresemagnanita, UM1992-30-SO:CCuHZn i montetrisaïta.

Característiques[modifica]

La zincowoodwardita és un sulfat de fórmula química Zn1-xAlx(OH)2[SO4]x/2·nH2O. Presenta dos politips estructurals: la zincowoodwardita-1T que cristal·litza en el sistema triclínic, i la zincowoodwardita-3R que cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 1.

Formació i jaciments[modifica]

Sol aparèixer en intercreixements dels politips estructurals 1T i 3R. S’ha trobat associada a serpierita, ktenasita, zaccagnaïta i cuprita. Ha estat descrita a França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Eslovàquia i Suïssa.

Referències[modifica]

  1. «Zincowoodwardite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].