Zombi 2

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaZombi 2
Fitxa
DireccióLucio Fulci Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióFabrizio De Angelis, Ugo Tucci i Gianfranco Couyoumdjian Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióWalter Patriarca Modifica el valor a Wikidata
GuióElisa Briganti i Dardano Sacchetti Modifica el valor a Wikidata
MúsicaFabio Frizzi Modifica el valor a Wikidata
FotografiaSergio Salvati Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeVincenzo Tomassi Modifica el valor a Wikidata
VestuariWalter Patriarca Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenItàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena25 agost 1979 Modifica el valor a Wikidata
Durada88 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalitalià Modifica el valor a Wikidata
RodatgeNova York Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost410.000.000 L. Modifica el valor a Wikidata
Recaptació3.000.000.000 L. (mundial) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de terror i cinema de zombis Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNova York Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0080057 Filmaffinity: 520163 Allocine: 86773 Rottentomatoes: m/zombie Letterboxd: zombie-flesh-eaters Allmovie: v130311 TCM: 96669 Metacritic: movie/zombie TV.com: movies/zombie TMDB.org: 7219 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Zombi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Zombi 3 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata


Zombi 2 és un film italià de zombis de 1979, dirigit per Lucio Fulci. Va ser adaptat d'un guió original de Dardano Sacchetti, com una seqüela a Dawn of the Dead (1978) de George A. Romero, el qual havia estat estrenat a Itàlia amb el títol de Zombi. Hi actuen Tisa Farrow, Ian McCulloch, i Richard Johnson, i la banda sonora va a càrrec de Fabio Frizzi.

La pel·lícula narra la història d'una noia, que viatja a una illa caribenya amb la intenció de trobar el seu pare, un científic desaparegut. L'illa està maleïda pel vudú, i els morts s’alcen contra els vius.

Fou concebuda com un retorn a les històries de zombis clàssiques. Produïda amb un pressupost baix de 410 milions de lires italianes, la pel·lícula va rescabalar-ne amb escreix els costos de producció. L'estrena al Regne Unit va ser controvertida, i li fou atorgada la categoria de "video nasty" (vídeo repugnant). Tanmateix, en els anys subsegüents la consideració crítica de la pel·lícula va millorar, fins al punt d'esdevenir de culte.

Producció[modifica]

Zombi 2 serveix de seqüela a Zombi, una reedició italiana de la pel·lícula de 1978 Dawn of the Dead, de George A. Romero. Zombi havia estat editada per Dario Argento amb una nova banda sonora del grup Goblin, i va tenir molt d'èxit a Itàlia. Com la llei italiana de drets d'autor permet que tota pel·lícula pugui ser publicitada com una seqüela de qualsevol altra obra, el projecte va tirar endavant i rebé el finançament del productor Fabrizio De Angelis. El director Enzo G. Castellari va rebre inicialment la oferta de dirigir-la, però no es va veure amb cor. Lucio Fulci era la segona opció de De Angelis, i fou contractat pel seu maneig de les escenes violentes a les pel·lícules Sette note in nero i Non si sevizia un paperino.

La producció va tenir lloc durant el juny i juliol de 1979. El rodatge es produí a Latina, Itàlia, així com a Nova York i Santo Domingo. L'escena de l'atac del tauró va ser enginyada per Ugo Tucci, i va ser rodada per Giannetto De Rossi sense l'aprovació de Fulci, a Isla Mujeres, amb un entrenador de taurons local fent de zombi.

Banda sonora[modifica]

La música de Zombi 2 va ser composta per Fabio Frizzi, qui ja havia col·laborat amb Fulci a Sette nota in nero, I quattro dell'apocalisse i Sella d'argento. Zombi 2 fou la primera pel·lícula de terror en què treballaren plegats, a diferència de les anteriors que eren dels gèneres spaghetti western i giallo. Frizzi s'inspirà particularment en la melodia de la cançó "A Day in the Life", dels Beatles. També inclogué referències a la música caribenya. La banda sonora va ser publicada en vinil per Death Waltz Records el 2015.

Referències[modifica]

  • Albiero, Paolo; Cacciatore, Giacomo (2004). Arriva il "poète du macabre", ovvero: Zombi 2 (1979), in Il terrorista dei generi. Tutto il cinema di Lucio Fulci (in Italian). Un mondo a parte. ISBN 88-900629-6-7
  • Brioni, Simone (2013). ‘Zombies and the Post-colonial Italian Unconscious: Lucio Fulci’s Zombi 2 (1979)’. Cinergie.
  • Curti, Roberto (2013). Italian Crime Filmography, 1968-1980. McFarland. ISBN 0786469765.
  • Hubner, Laura; Leaning, Marcus; Manning, Paul (2014). The Zombie Renaissance in Popular Culture. Palgrave Macmillan. ISBN 1137276509.
  • Petley, Julian (2011). Film and Video Censorship in Contemporary Britain. Edinburgh University Press. ISBN 0748625399.
  • Pulliam, Michele; Fonseca, Anthony J. (2014). Encyclopedia of the Zombie: The Walking Dead in Popular Culture and Myth. ABC-CLIO. ISBN 1440803897.
  • Frizzi 2 Fulci: Live at Union Chapel (Media notes). Fabio Frizzi. Beat Records. 2014.
  • Thrower, Stephen; Waddell, Calum; Karlatos, Olga; Lapper, Craig; Slater, Jay (2012). Zombie Flesh Eaters (Media notes). Arrow Films.