Zona volcànica de la Selva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaZona volcànica de la Selva
TipusRegió geogràfica Modifica el valor a Wikidata
Part decamp volcànic català Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSelva (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata

La zona volcànica de la Selva està formada per uns cinquanta aforaments basàltics que es van originar fa 5-2 milions d'anys. Se situen principalment al voltant de Maçanet de la Selva i Riudarenes. Les xemeneies desmantellades de Sant Corneli i d'Hostalric són les més destacades per presentar una disjunció columnar clarament marcada. El volcà de la Crosa de Sant Dalmai, es localitza a la part septentrional de la depressió de la Selva i es troba en bon estat de conservació.[1] La zona volcànica de la Selva forma part del camp volcànic català, es va generar posteriorment a la zona volcànica de l'Empordà (> 12-8 Ma) i amb anterioritat a la de la Garrotxa (0,7-0,01 Ma).[2]

Referències[modifica]

  1. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa «El vulcanisme. Guia de camp de la Zona volcànica de la Garrotxa». Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, 2001. Arxivat de l'original el 2021-09-22 [Consulta: 9 agost 2022].
  2. Folch i Duran, Arnau; Martí i Molist, Joan; Planagumà i Guàrdia, Llorenç. Estimats volcans. El vulcanisme, del Pacífic a la Garrotxa. Mètode.Universitat de València, 2018. ISBN 978-84-9133-143-8.