Zooterapia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La zooterapia o teràpia assistida amb animals (TAA) , en anglès Animal-assisted therapy (AAT), és una activitat on la missió és seleccionar, entrenar i certificar animals, que siguin de suport en tractaments i teràpies per a pacients de totes les edats, amb malalties que els debiliten i els afecten en el pla social, emocional i cognitiu.[1]

No hi ha base científica per al tractament de l'autisme, un altre tipus de discapacitat intel·lectual o malalties mentals.[2][3]

Els gossos són comuns en la teràpia assistida amb animals.

Breu història[modifica | modifica el codi]

L'ús de mascotes com a ajudants de teràpies convencionals es remunta a 1792 a Anglaterra, on es va tractar malalts mentals. Posteriorment, el 1867, els animals de companyia intervenen en el tractament d'epilèptics en Bethel (Biefeld, Alemanya). El 1944, la Creu Roja Americana organitza, al Centre per Convalescents de la Força Aèria de Nova York, el primer programa terapèutic de rehabilitació dels aviadors.

Espècies més utilitzades[modifica | modifica el codi]

Les espècies més utilitzades són gossos, gats, cavalls, aus, conills i dofins. Aquests últims són majorment requerits per a persones amb Síndrome de Down, paràlisi cerebral, autisme, entre altres patiments.

Objectiu[modifica | modifica el codi]

Golden Retriever, sovint són entrenats com gossos d'assistència.

L'objectiu d'aquest contacte humà-animal és el de millorar la qualitat emocional i la seguretat en pacients que han perdut la motivació davant les situacions de la vida, a causa de la depressió o la manca d'interacció amb la societat per estar dins d'hospitals, clíniques o sota la supervisió de professionals que mantenen en control la salut de l'individu, això ja sigui per malalties cròniques o terminals, trastorns permanents o dolors físics i/o emocionals.

Això també és útil i efectiu per a persones amb problemes d'atenció i aprenentatge, sobretot en els nens. De la mateixa manera, molts infants no poden controlar la ira i la por cap a algunes situacions, és per això que mitjançant jocs i activitats divertides, recreatives i amb ensenyament de valors, els petits aprenen a canviar les actituds negatives per unes exemplars.[4]

Comunament quan una persona veu un animal sol automàticament baixar els nivells d'agressivitat i realitzar mostres d'afecte i aixopluc. El parlar als animals i observar la fidelitat que aquests tenen cap a un mateix, és motivador i encoratjador per al convalescent. Igualment serveix perquè la comunicació entre metge i pacient es doni de millor manera, amb més confiança i menys temors, amb la finalitat que aquests es converteixin en pensaments positius i portin amb si el valor de l'esperança.

Beneficis[modifica | modifica el codi]

Les mascotes poden promoure la bondat en els nens.
 • Empatia: la relació amb l'animal afavoreix el fet de posar-se en la situació dels altres.
 • Enfocament exterior: els animals ajuden a les persones que tenen una malaltia mental, que tenen baixa autoestima, depressió, etc., A canviar l'enfocament del seu ambient, aconseguint que pensin i parlin dels animals, en comptes dels seus problemes.
 • Relacions: poden obrir una via de comunicació emocionalment segur entre el seu terapeuta i el pacient.
 • Acceptació: tenen una manera particular d'acceptar a les persones sense qualificar. No miren com llueix o quines coses diu.
 • Entreteniment: la presència d'un animal dóna diversió a les persones. Ideal per geriàtrics.
 • Socialització: estudis han demostrat que les visites que els animals fan a les institucions, ofereixen major socialització entre les persones del lloc. Es mostren més alegres, més sociables amb els altres, disminueixen l'ansietat i estrès i millora l'estat d'ànim.
 • Estímul mental: ocorre perquè s'incrementa la comunicació amb altres persones, ajudant a l'evocació de records. En institucions amb pacients amb depressió, la presència d'un animal ajuda a aclarir l'atmosfera, incrementant la distracció, alegria i el joc, que disminueixen els seus sentiments d'aïllament.
 • Beneficis fisiològics: moltes persones se senten relaxades quan els animals estan presents i es produeix una disminució de la pressió sanguínia, pot existir també un enfortiment dels músculs i una millora en la recuperació de malalties del cor.

Certificació dels animals[modifica | modifica el codi]

La equinoteràpia es pot utilitzar com a tractament per a persones amb discapacitats físiques o mentals.

Existeixen institucions amb animals entrenats per visitar els pacients a hospitals, clíniques o llars, però, una persona sana pot entrenar a la seva pròpia mascota com a mètode preventiu, o bé, perquè aquests realitzin voluntariats amb altres persones. Per això, cal cobrir una sèrie d'etapes que li donaran un certificat d'aprovació a la mascota. Això sens dubte es dóna mitjançant d'una selecció, ja que no tots els animals són aptes per adquirir aquests aprenentatges. La certificació en animals per a aquestes finalitats es va avalar tot just en l'any de 1990.

El primer pas és el de l'obediència. Primer de tot, és indispensable que l'animal aprengui a obeir al seu entrenador. Per això, tant l'amo com la mascota han d'assistir a classes pràctiques on a poc a poc es vagi adquirint aquesta habilitat. Un gos, gat, etc., Ha de comportar i obeir mitjançant de la veu i sons malgrat totes les distraccions i temptacions que puguin presentar al seu voltant.

Un altre punt important és l'entrenament per a les tasques que haurà de fer en els voluntariats i el comportament que ha de tenir quan es presenti davant els pacients.

Finalment, les proves de temperament i salut en general són indispensables per determinar si la mascota pot començar amb la feina. Cal fer revisions mèdiques, ja que tot animal que estarà en contacte amb persones delicades i les defenses en el seu organisme són baixes, ha d'estar completament sa i lliure de qualsevol infecció o paràsit.

El temperament també ha de ser avaluat periòdicament per mantenir el nivell de formació, ja que tot i haver rebut classes i entrenaments, no deixa de ser un animal guiat per l'instint.[5]

Diferència entre les Activitats Assistides amb Animals (AAA), programes de visites i les Teràpies Assistides amb Animals (TAA)[modifica | modifica el codi]

Hi ha una diferència entre aquests tres termes que no s'han de confondre. Les activitats assistides amb animals (AAA), són les que es realitzen entre diversos participants i un o més animals entrenats. No es concentren en una persona en particular ni s'estableixen objectius específics de tractament, sinó mitjançant d'activitats divertides es motiva a la participació col·lectiva, la qual cosa genera agradables experiències terapèutiques que beneficien a nivell emocional, relacional i educatiu.

Aquest tipus d'activitats són ideals per a persones amb problemes d'autoestima, seguretat i dependència, ja que l'estímul de la presència animal, les mostres afectuoses i les accions sinceres, lleials i positives que aquests mostren, creen un ambient sense tensions i apte per començar a socialitzar amb altres companys del grup. Una conversa entre dues o més persones es pot iniciar a partir d'una gràcia que faci l'animal o alguna experiència relacionada al tema que es vingui a la ment i es desitgi compartir. Això permet canviar per complet l'actitud i visió de les persones amb aquest tipus de problemes emocionals, alhora que aprenen valors que enriquiran la seva vida a nivell personal i social.

Els programes de visites per la seva banda, és quan els propietaris van acompanyats dels seus animals per visitar els pacients amb l'objectiu de socialitzar i regalar un moment de tranquil·litat i empatia.

D'altra banda hi ha diferència de les activitats assistides i visites, les teràpies, com es va esmentar anteriorment, estan més enfocades a individus amb problemes específics i més que activitats divertides, són exercicis terapèutics aplicats en sessions amb el propòsit de relaxar i mantenir positius als pacients més delicats, el que repercutirà amb èxit en la seva salut. Aquests reben un seguiment i una programació en les sessions per tal d'obtenir un resultat curatiu o la millora en la qualitat de vida.[1]

Funció dels animals[modifica | modifica el codi]

L'entrenament dels animals més les habilitats naturals que aquests tenen, fan que la seva presència, més que amistosa i esperançadora, sigui útil per advertir sobre situacions que posarien en risc la salut de les persones. Increïblement les espècies animals contenen fins a 250 milions de receptors olfactoris que són capaços de detectar canvis importants en els organismes del cos humà sense que puguem percebre. Igualment l'ús de la seva vista i audició és molt agut i desenvolupat, de manera que també els utilitzen per estudiar profundament a la persona amb tan sols sentir-la, olorar-o mirar-la als ulls.

mitjançant de lladrucs, agitacions o intents de cridar l'atenció, un animal pot avisar a temps i abans que passi una tragèdia, una futura crisi en el pacient. Això és molt valuós per a tot l'equip mèdic que té l'oportunitat de prevenir i salvar vides humanes. Els infarts, atacs epilèptics, melanomes (càncer), entre altres alteracions, realment poden detectar abans que ocorrin pel fet que el cos presenta canvis, només que no són visibles per als sentits humans, però sí per les altres espècies animals.[6]

Les teràpies assistides són majorment requerides en hospitals, clíniques i institucions mentals, però, en l'actualitat són molt eficients dins de presons i asils per a ancians.

Animals dins de les presons i asils per a ancians[modifica | modifica el codi]

Avui en dia, en diferents parts del món, gossos i altres animals petits són portats a presons tant de dones com d'homes per eradicar les accions i sentiments violents que aquests puguin presentar. Això no vol dir que si el presoner canvia d'actitud té l'oportunitat de recuperar la seva llibertat, però sí que pot influir de manera significativa per al seu temps de condemna gràcies a una conducta exemplar. S'ha demostrat que les baralles i els suïcidis dins de les penitenciaries redueixen amb aquest tipus de visites animals.

D'altra banda, la presència animal dins de les estades i asils per a persones de la tercera edat, és molt valuosa i agraïda, ja que moltes d'aquestes persones que lamentablement no reben visites dels seus familiars, es veuen reconfortades per l'afecte i lleialtat que aquests petits éssers vius demostren amb sinceritat. La tristesa, la depressió, l'ansietat, entre altres manifestacions comuns dins d'aquests dos llocs, poden ser tractats i equilibrats tenint contacte amb un gos, gat, conill o una altra espècie entrenada.

Experiències[modifica | modifica el codi]

El Dr Boris M. Levinson (1960), en el seu llibre "Psicoteràpia Infantil Assistida Per Animals", relata les experiències viscudes al costat del seu gos i pacients introvertits que perdien totes les seves inhibicions i pors gràcies a la presència del ca en el consultori, ja que aquest afavoria la comunicació entre el psiquiatre i els seus pacients (Revista Sant Marc al Dia Nº 46 de la Universitat Nacional, 2002).

Un exemple de les virtuts d'una teràpia amb mascotes és que des de 1984 la residència Robert-Chiene per gent gran a Montreal té una ocellera a cada pis de l'establiment, llavors les persones de la tercera edat els visiten diàriament, els parlen i fan cuidar, sent que molts beneficiaris que mai sortien dels seus quarts en cuidar als seus ocells tenen una raó per fer-ho (Chiene, 2002).

A Espanya[modifica | modifica el codi]

A Espanya hi ha associacions i fundacions dedicades a la teràpia assistida amb animals. Algunes d'elles són la Fundació Bocalan i CTAC a Catalunya, l'Associació TAALAR en col·laboració d'Ajuda Animal a La Rioja, camines a Madrid, etc.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 Andrés Sendra, Judith. Suport psicosocial, atenció relacional i comunicativa en institucions. Promoció del benestar personal i social de les persones dependents . 1 ª edició. Idees Pròpies Editorial, any 2009. Pàgines 190-191.
 2. Llistat de tractaments sense base científica per al tractament de l'autisme. autisme ABA, 2005. 
 3. Avaluació de l'eficàcia de les intervencions psicoeducatives en els trastorns de l'espectre autista. Institut d' investigació de malalties rares (IIER). Institut de Salut Carlos III. Ministeri de Ciència i Innovació, 2009. 
 4. Humane. Interacció. Programes Teràpia assistida amb animals(anglès).
 5. Therapet. com Certificació(anglès).
 6. Chavez Aguiar, Hiran David. De la percepció a la raó, nocions de psiquiatria animal (etologia). Societat Veneçolana de Metges Veterinaris. Pàgines 191-193

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Andrés Sendra, Judith. Suport psicosocial, atenció relacional i comunicativa en institucions. Promoció del benestar personal i social de les persones dependents . 1 ª edició. Idees Pròpies Editorial, any 2009. Pàgines 190-191.
 • Chavez Aguiar, Hiran David. De la percepció a la raó, nocions de psiquiatria animal (etologia) . Societat Veneçolana de Metges Veterinaris. Pàgines 191-193.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zooterapia Modifica l'enllaç a Wikidata
 • [1] L'Enciclopèdia de la Vida. Un viatge per la Vida a la Terra, Biodiversitat, Medi Ambient.