Zwinger

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Zwinger
Vista aèria
Imatge
Nom en la llengua original(de) Zwinger Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusPalau, lloc de construcció, ruïna, lloc de construcció i atracció turística Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteMatthäus Daniel Pöppelmann Modifica el valor a Wikidata
Construcció1711 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsdanyat Modifica el valor a Wikidata
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaDresden (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSophienstraße, 01067 Dresden Modifica el valor a Wikidata
Map
 51° 03′ 11″ N, 13° 44′ 02″ E / 51.053055555556°N,13.733888888889°E / 51.053055555556; 13.733888888889
Format perWallpavillon
Semper Gallery
Nymphenbad
Pavelló francès (Zwinger, Dresden)
Bogengalerie
Kronentor Modifica el valor a Wikidata
Patrimoni cultural de Saxònia
Identificador09306255
Monument cultural
Semper Gallery

Patrimoni cultural de Saxònia
Nymphenbad
Plànol

Activitat
Propietat deFrederic August I de Saxònia Modifica el valor a Wikidata
Lloc webskd.museum… Modifica el valor a Wikidata

El Zwinger és un antic lloc d'esbarjo i escenari de festivitats dels reis de Saxònia, avui transformat en museu.

Es troba a Dresden, Alemanya. Va ser construït sobre l'emplaçament de l'antiga fortalesa de Dresden, la muralla exterior de la qual s'ha conservat parcialment. La paraula "Zwinger" (camí de ronda de l'escarpa) designa precisament la part situada entre les muralles exteriors i interiors d'una fortalesa. En efecte, a l'època d'August el Fort, el conjunt es trobava fora de la ciutat. És un dels principals atractius de Dresden, en particular perquè acull museus de les Col·leccions Nacionals de Dresden (Staatliche Kunstsammlungen Dresden), així com la Gemäldegalerie Alte Meister, la Rüstkammer i la Porzellansammlung .

Història[modifica]

El Zwinger va ser encarregat el 1709 per l'elector de Saxònia August II conegut com "el fort" i realitzat per Matthäus Daniel Pöppelmann entre 1711 i 1722. El recinte es va cloure amb la construcció, entre 1847 i 1854, de l'edifici de la Galeria de Pintures, cos realitzat per Gottfried Semper i que es coneix com Sempergalerie. El conjunt es va veure molt deteriorat pels bombardejos produïts el 13 de febrer de 1945, en el marc de la Segona Guerra Mundial. El Zwinger va ser un dels primers edificis reconstruïts a Dresden després de la guerra, tot i que la seva restauració no finalitzà fins a la dècada de 1960.

Descripció[modifica]

Juntament amb la Hofkirche (catedral de la Santíssima Trinitat) al nord-est i la Semperoper (òpera de l'arquitecte Gottfried Semper) a l'oest, el Zwinger forma part de la Theaterplatz (plaça del Teatre).

El nucli barroc-rococó del Zwinger consta de sis pavellons connectats per galeries. Els dos principals són el Wallpavillon, ornat amb talles barroques i rematat per una estàtua d'Hèrcules, i el Glockenspielpavillon, que conté a la façana un carilló de porcellana de Meissen instal·lat entre 1924 i 1936. L'entrada al recinte s'efectua per la Kronentor (Porta de la Corona) a l'oest, una torre rematada d'una cuculla bulbosa amb acabats daurats.

A l'època d'August el Fort el flanc nord est del conjunt estava obert al riu Elba, però a mitjan s. XIX es va cloure amb la Sempergalerie, un gran cos d'estil neorenaixentista que acull la Gemäldegalerie Alte Meister.

Museus[modifica]

La Gemäldegalerie Alte Meister (Galeria de Pintures de Mestres Antics) del Zwinger és una de les principals atraccions culturals de Dresden. S'hi presenta una col·lecció de pintures de grans mestres com Rubens, Sandro Botticelli, Albrecht Dürer, Paolo Veronese i Rafael, de la que cal destacar la famosa Madonna Sixtina.

La Rüstkammer (sala d'armes) allotja una destacada col·lecció d'armes dels selges XVI i XVII en la seva majoria. El Porzellansammlung (col·lecció de porcellana) conté una col·lecció molt rica de porcellana de Meissen, i el Mathematisch-Physikalischer Salon (Saló de Matemàtiques i Física) una magnífica col·lecció de rellotges i instruments científics.

Vegeu també[modifica]