Arquebisbe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Taula central del retaule de l'arquebisbe Sancho de Rojas. La Mare de Déu corona l'arquebisbe i el Nen Jesús el rei Ferran d'Antequera.

Un arquebisbe és un membre pertanyent a l'orde episcopal cristiana, però que gaudeix d'un estatus superior al dels bisbes; generalment estan al capdavant d'una diòcesi particularment important, ja sigui per la seva grandària, la seva rellevància històrica o per ambdues, anomenada arxidiòcesi. Quan un bisbe es converteix en arquebisbe no està sent, de cap manera, ordenat ni rebent cap sagrament; en canvi amb els ritus anglicà, catòlic romà i ortodox, algú que és ordenat bisbe està sent consagrat.

Un arquebisbe no té, per força, major poder que un bisbe; no obstant això, estan a càrrec de diòcesis més prestigioses. De qualsevol manera, molts arquebisbes són també els metropolitans de la província eclesiàstica en la qual es localitza la seva arxidiòcesi. En les esglésies occidentals (p. ex. la Catòlica Romana o l'Anglicana), aquest és gairebé sempre el cas. No obstant això, en l'Església Catòlica Romana, els arquebisbes que no són també els metropolitans són anomenats Arquebisbe ad personam, i no tenen dret a usar el pal·li. En les Esglésies eslaves orientals (tant Catòlica com Ortodoxa) els arquebisbes i els metropolitans estan diferenciats, encara que un metropolità pot ser anomenat arquebisbe metropolità. En l'Església Ortodoxa, els arquebisbes posseïxen un rang major que el dels metropolitans i tenen els mateixos drets que els metropolitans ortodoxs eslaus (orientals). La distinció entre arquebisbes / metropolitans segueix, generalment, el mateix patró en l'Església Ortodoxa Oriental i l'Església Ortodoxa Eslava.

En el catolicisme[modifica]

L'arquebisbe és un prelat que gaudeix, en virtut d'antics privilegis relacionats a la seva diòcesi o d'una decisió del pontífex, d'una dignitat superior a la d'un simple bisbe. La seva insígnia és el pal·li, una banda de llana blanca adornada amb creus negres. La jurisdicció espiritual de l'arquebisbe es diu arxidiòcesi.

Aquells arquebisbes que siguin també metropolitans (el títol gairebé mai es fa servir en l'Església Catòlica), tenen el deure organitzar la cooperació entre les diòcesis, encara que, pròpiament, no tenen autoritat sobre altres diòcesis alienes a la seva. Certs arquebisbes metropolitans gaudeixen igualment del títol de primat, el qual els garanteix una jurisdicció teòrica sobre altres províncies eclesiàstiques. El nomenament d'arquebisbe és per a tota la vida, incloent-hi els que ho són al capdavant de diòcesis simples.

Anglicanisme[modifica]

La comunitat anglicana està constituïda per 38 províncies, cadascuna amb un arquebisbe al capdavant. Les més conegudes són les de l'Església d'Anglaterra, Canterbury (cap espiritual de l'Església d'Anglaterra i de l'anglicanisme) i York. Aquests dos arquebisbes són "nobles espirituals" (spiritual peers) i per tant, membres de la cambra dels Lords britànica.

Vegeu també[modifica]

Vegeu arquebisbe en el Viccionari, el diccionari lliure.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arquebisbe