Canovelles

Plantilla:Infotaula geografia políticaCanovelles
Imatge
Nucli antic de Canovelles, des de la Ronda Nord

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 37′ 03″ N, 2° 16′ 53″ E / 41.61759°N,2.28137°E / 41.61759; 2.28137
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Barcelona
Àmbit funcional territorialÀmbit Metropolità de Barcelona
ComarcaVallès Oriental Modifica el valor a Wikidata
CapitalCanovelles Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població17.051 (2023) Modifica el valor a Wikidata (2.544,93 hab./km²)
Llars23 (1553) Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcatalà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície6,7 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perCongost Modifica el valor a Wikidata
Altitud175 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altPuig Solell (237 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataEmilio Cordero Soria (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal08420 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE08041 Modifica el valor a Wikidata
Codi IDESCAT080410 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcanovelles.cat Modifica el valor a Wikidata

Canovelles és un municipi de la comarca del Vallès Oriental, situat a la vall mitjana del riu Congost, amb una extensió de 6,75 quilòmetres quadrats.

És un poble antic -ho demostra l'església romànica de Sant Feliu, l'origen parroquial del municipi- que va viure una gran transformació demogràfica i urbana amb la immigració de la segona meitat del segle xx. El mercat setmanal dels diumenges és un dels més grans de Catalunya.[1]

L'origen del topònim podria venir de Can(s) (gossos) i ovelles, Canovelles, fent referència al passat ramader del poble, o bé de la llengua romànica, i faria referència etimològica a un diminutiu de Cànoves: ca(ses) noves.[cal citació]

Geografia[edit]

Canovelles limita al sud amb Granollers, al nord amb l'Ametlla del Vallès i Santa Eulàlia de Ronçana, a l'est i al nord-est amb Les Franqueses del Vallès (a través del riu Congost, que fa de límit de llevant) i al sud-oest amb Lliçà d'Amunt. El municipi, per tant, queda limitat a ponent i a llevant pel riu Tenes i el riu Congost, respectivament. A la vall mitjana del Congost, on Canovelles desenvolupa el seu nucli urbà i concentra la seva majoria de població, el paisatge és planer. Aquestes terres vora el riu Congost van ser des dels inicis l'espai de poblament principal de Canovelles. En canvi, cap a ponent, amb un poblament dispers, s'inicien unes elevacions (serra de Bellulla, serra de Can Cuana i veïnat de la Serra, fins a descendir al torrent de Can Marquès, prop del terme amb Santa Eulàlia i Lliçà), que constitueixen pràcticament la meitat de la superfície municipal.

La Barriada Nova, que concentra més de dos terços de la població del municipi, forma conurbació amb Granollers. Al nord-est s'eixampla sobre el pla de Magarola i de Can Castells el polígon industrial del mateix nom. Al nord, apareixen veïnats dispersos: Can Cuana i Sanaüja. El nucli original del poble, nascut entorn l'església parroquial de Sant Feliu, s'eleva just a llevant del Torrent de Fangues, amb una visibilitat sobre tota la vall mitjana del riu Congost.

El pas de dues grans vies de comunicació –l'autovia C-17, de sud a nord, i la línia de ferrocarril Barcelona-Vic-Puigcerdà, que segmenta la zona del sud-est–, ha delimitat els nuclis de poblament.

Història[edit]

L'actual municipi s'assenta sobre poblaments del neolític. En dona testimoni la troballa d'un menhir datat entre el quart i el tercer mil·lenni abans de Crist, extret de les terres de Ca l'Estrada, juntament amb altres restes arqueològiques i funeràries, també localitzades a Ca N'Amell.[2][3][4] El gener del 2016, durant els treballs de construcció de la nova escola Els Quatre Vents, pròxima a l'anterior jaciment de Ca l'Estrada, van aparèixer restes d'un poblat neolític datat entre el 4800 i 4500aC, compost per dues cabanes construïdes en solera de pedra, sis focs o forns amb restes de fustes i una zona d'enterraments amb dos esquelets humans i un d'una ovella.[5][6]

text alternatiu
L'església romànica de Sant Feliu

La primera referència escrita del poble de Canovelles data de l'any 1008 en un document on consta una permutació de terra a l'abat Ot (Odó) del monestir de Sant Cugat.[7] La parròquia de Sant Feliu és documentada el 1072. Durant l'edat mitjana els senyors del casal d'Olivet, del qual se'n conserven les restes de l'edifici al bosc de Can Marquès, exerciren un important poder. Al segle xv la domus s'incendià i fou abandonada. La presència feudal a Canovelles sembla que es conjugà amb l'existència de masos amb terres lliures (alous).

Durant la baixa edat mitjana i l'edat moderna Canovelles era un lloc especialment transitat per la veneració a la Mare de Déu de Bellulla, situada en un santuari del qual avui dia se'n conserva l'església d'època moderna. Fou un dels principals focus de peregrinació del Vallès Oriental. La imatge original de la Verge de Bellulla es va perdre el 1936 en el context dels inicis de la Guerra Civil espanyola. El santuari de la Mare de Déu de Bellulla fou casa de dominics (1611-1835), del Convent de Santa Caterina (Barcelona), posseïdors en temps moderns de terres fonamentalment a l'actual veïnat de la Serra. Al segle XVII la família Magarola era propietària d'importants terres i cases, des de Can Castells fins a Can Pagès Vell.

Durant el segle xx el municipi va viure una transformació demogràfica molt notòria a causa de la immigració rebuda principalment d'Andalusia i Extremadura, que es traduí en una transformació urbanística avui dia constatable en els grans canvis dels darrers quaranta anys. Així, si l'any 1950 Canovelles tenia poc més de sis-cents habitants, a inicis de la dècada de 1970 la població ja superava els 8.000.

Patrimoni[edit]

L'edifici més emblemàtic del municipi és l'església parroquial de Sant Feliu, una de les principals mostres de primer art romànic al Vallès Oriental (s. XI). És un edifici de nau única amb absis d'estil llombard. Conserva, per molt que malmesa pel pas del temps, una portalada romànica del segle xiii amb representacions zoomorfes, vegetals i figuracions geomètriques. A l'interior, encara trobem decoració litúrgica d'època moderna.

Entre els vestigis arqueològics cal destacar les restes de la domus d'Olivet, una casa de caràcter defensiu de la petita noblesa medieval, ubicada en un turó –avui dia cobert de bosc– sobre el torrent de Can Marquès, al nord-oest del municipi. Se'n conserva part de la torre circular, i els murs principals. Els senyors d'Olivet devien instal·lar-se en aquestes terres al segle xi. L'edificació, construïda entorn la torre, és datada al segle xii. Al segle xiv els senyors d'Olivet eren els Riudeperes i exercien el domini sobre terres de Canovelles, Lliçà d'Amunt i l'Ametlla. Al segle xv, poc abans de la Guerra Civil catalana, en un context de crisi general, la casa fou abandonada, sembla que després d'un incendi. El Museu de Granollers conserva molts dels elements domèstics i militars de la casa, entre els quals cal destacar una cota de malla.[8]

El Santuari de Bellulla, avui dia és una casa particular que conserva la capella del santuari -reformada-, fou un dels llocs de peregrinació més importants del Vallès i el Maresme a l'edat mitjana i moderna. La capella original és del segle xiii i custodiava la imatge de la Mare de Déu de Bellulla, que fou trobada el 1216, era de dimensions petites i de bronze, de gran veneració al santuari, el qual va anar creixent en extensió durant tota l'edat moderna. Va ser també casa de dominics fins a la desamortització de 1835 que els exclaustrà. El dilluns de pasqua de 1872 la imatge de la Verge, advocada de la vista, fou traslladada a l'església parroquial de Sant Feliu i des d'aquesta data es va celebrar l'Aplec, d'on va desaparèixer el 1936.[9] D'aquesta Mare de Déu es publica un llibre anomenat La Perla del Valles. Ntra. Sra de Bellulla l'any 1712 per Tomas Palmarola, en plena Guerra de Successió. Posteriorment s'edita un resum d'aquest llibre l'any 1825 per Ramon Pujol, amb una segona edició de 1851. L'any 1908 el rector de la Parròquia de Sant Feliu edita un fulletó de la Mare de Déu, i l'any 1963 Mosen Anton Bassolas edita una petita publicació.

Vegeu també:

Tradicions[edit]

El ball de gitanes és un ball tradicional de Catalunya i el País Valencià. A Canovelles es va recuperar arran del mil·lenari del municipi, celebrat l'any 2008.[10] Aquest ball consisteix en una barreja de balls: xotis, contradanses, polca i jotes, entre d'altres, juntament amb els elements característics propis. La vestimenta sol ser:

  • la noia: faldilla amb enagos a sota, una brusa, espardenyes i amb una cua feta al cabell amb un llaç.
  • els nois: uns pantalons de pana, camisa blanca, faixa i unes espardenyes.

La Comissió Sant Antoni Abat, impulsora de la recuperació del ball de gitanes a Canovelles l'any 2008, ha recuperat les ballades de gitanes a l'Era de Can Castells, lloc de tradicional celebració de l'Aplec anual del poble, el dilluns de Pasqua.

La sardana és una dansa que es balla a Catalunya, Andorra i el Rosselló seguint una música interpretada per una cobla. Normalment es balla a la plaça del poble o en una era.

A Canovelles el primer curs de sardanes va ser l'any 1994 a l'Era de Can Castells, junt amb altres activitats culturals. No va ser fins després de quatre anys quan es va tornar a dur a terme aquests cursos que tenen com a objectiu aprendre la dansa nacional de Catalunya. Des d'aleshores, la tradició sardanista ha continuat a Canovelles. Actualment, s'hi ballen sardanes a les festes majors i a altres festes com les Pasqua, Sant Jordi o l'Aplec.

Gegants de Canovelles[edit]

Els Gegants de Canovelles, en Carles i na Cisqueta, són una parella de gegants creada al Taller Sarandaca de Granollers l'any 1991.[11]

Els gegants de Canovelles representen els Comtes de Magaroles, els quals havien viscut en una finca de la població anomenada Can Castells. Els Comtes havien estat gent de fortuna, posseïdors de terres i diners i, alhora, persones de gran cor que sempre contribuïren a ajudar els més necessitats, fins al punt d'arribar a arruïnar-se ells mateixos. Aquests gegants foren estrenats l'últim cap de setmana de juliol del 1991 amb motiu de la Festa Major de Canovelles. Posteriorment, el 27 de juliol del 1996 la parella va celebrar el seu casament. L'any 1999 s'estrenà una gegantona, na Vicenteta, que representa ser la filla dels Gegants de Canovelles, i que també fou elaborada pel Taller Sarandaca, mentre que el 2009 s'estrenà el Piles, un gegantó manotes fet per integrants de la mateixa Colla Gegantera de Canovelles.[11]

Demografia[edit]

text alternatiu
Canovelles a la conurbació amb Granollers

El municipi ha sofert un dels creixements demogràfics més destacats del Vallès Oriental. Els diferents barris, veïnats i poblaments que integren el municipi conformen un conjunt de població de més de 15.000 habitants. L'any 1950 Canovelles tenia una població de 631 habitants. Als anys 1980 es va superar amb escreix els deu mil habitants. Canovelles va rebre, com molts altres municipis catalans, immigració procedent -principalment- d'Andalusia i Extremadura. El creixement demogràfic va comportar un creixement de la superfície urbanitzada del nucli que va suposar que el municipi s'inserís en la conurbació de Granollers. La Barriada Nova limita directament amb el barri de Congost de Granollers.

Per molt que a final de la dècada dels anys 1990 es va percebre un descens demogràfic, els anys 2000 han tornat a consolidar un nou i significatiu augment de població a causa de l'arribada de nova immigració, procedent principalment del Magrib, l'Àfrica subsahariana i l'Amèrica del Sud.

Entitat de població Habitants
Àligues, les 125
Barriada Nova, la 12.014
Bellulla 220
Can Castells 719
Can Comas 11
Can Cuana 28
Can Diviu 1.224
Can Duran 749
Quinta Avinguda, la 113
Sanaüja 431
Sant Feliu 37
Serra, la 28
Tibel 152
Evolució demogràfica
1497 f 1515 f 1553 f 1717 1787 1857 1877 1887 1900 1910
18 24 23 136 173 303 305 334 335 330

1920 1930 1940 1950 1960 1970 1981 1990 1992 1994
337 505 665 631 3.061 8.100 12.093 13.165 13.324 13.324

1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014
13.287 13.106 13.016 13.375 14.001 15.012 15.816 16.076 16.090
15.954

2016 2018 2020 2022 2024 2026 2028 2030 2032 2034
15.937
16.317
16.829
16.761 - - - - - -

1497-1553: focs; 1717-1981: població de fet; 1990- : població de dret (més info.Modifica el valor a Wikidata
Panoràmica de Canovelles i Granollers des de Can Diviu, juny del 2007
La Ronda Nord a Canovelles


Administració[edit]

Alcaldes anteriors a la transició
De Fins Nom
1890 1906 Francesc Espargaró i Planas
1906 1910 Joan Pous i Roger
1910 1916 Francesc Botines i Galitó
1916 1918 Esteve Grau i Montpart
1918 04-10-1923 Jaume Gispert i Cassà
04-10-1923 26-02-1930 Miquel Julià i Gorchs
26-02-1930 16-04-1931 Jaume Gispert i Cassà
16-04-1931 25-05-1933 Francesc Pous i Gorguí
25-05-1933 01-02-1934 Josep Gratacòs i Peicasat
01-02-1934 26-07-1936 Jaume Gispert i Cassà
13-09-1936 25-10-1936 Amadeu Facundo i Vidal
25-10-1936 31-10-1937 Antoni Riera i Genevat
31-10-1937 17-04-1938 Nemesio Sanz i Barrachina
17-04-1938 24-12-1938 Francesc Pous i Gorguí
31-02-1939 31-01-1952 Isidre Duran i Blanchart
31-01-1952 28-04-1960 Ignasi Julià i Argemí
28-04-1960 27-11-1969 Felip Argemí i Orriols
27-11-1969 19-04-1979 Joan Dordas i Vila
Llista d'alcaldes des de les eleccions democràtiques de 1979
Període Alcalde o alcaldessa Partit polític Data de possessió Observacions
1979–1983 Francesc Martos Aguilera PSC 19/04/1979 --
1983–1987 Francesc Martos Aguilera PSC 28/05/1983 --
1987–1991 Francesc Martos Aguilera PSC 30/06/1987 --
1991–1995 Francesc Martos Aguilera PSC 15/06/1991 --
1995–1999 Francesc Martos Aguilera PSC 17/06/1995 --
1999–2003 Francesc Martos Aguilera PSC 03/07/1999 --
2003–2007 Francesc Martos Aguilera / José Orive Vélez (a partir 30-10-2004) PSC 14/06/2003 --
2007–2011 José Orive Vélez PSC 16/06/2007 --
2011–2015 José Orive Vélez PSC 11/06/2011 --
2015–2019 José Orive Vélez / Emilio Cordero Soria (a partir 28-10-2016) PSC 13/06/2015 --
2019-2023 n/d n/d 15/06/2019 --
Des de 2023 n/d n/d 17/06/2023 --
text alternatiu
L'edifici de l'Ajuntament de Canovelles, amb el ca propi de l'escut municipal

L'Ajuntament de Canovelles és actualment presidit per l'alcalde Emilio Cordero Soria[12] (PSC). El Consistori consta de disset regidors.

Vegeu Llista d'alcaldes de Canovelles.

Composició actual del Consistori[edit]

Partit
Regidor
Càrrec/Responsabilitats
PSC Emilio Cordero Soria Alcalde. President de l'àrea de Territori.  Regidor d'Urbanisme, habitatge i medi ambient;Serveis;  POUM, Planificació estratègica, vies de comunicació i transport públic;  recursos humans
PSC (pendent) 1r. Tinent d'alcalde
PSC Yolanda Sánchez Bueno Segona Tinent d'alcalde. Presidenta de l'àrea d'atenció a les persones. Regidora de Benestar social i igualtat d'oportunitats; Cultura.
PSC Teresa Riera Planas Tercera Tinent d'alcalde. Regidora d'Igualtat i Ciutadania; Gent Gran i polítiques intergeneracionals.
PSC Noelia Lavado Quiles Quarta Tinent d'alcalde. Regidora d'Hisenda i Organització municipal; Dinamització econòmica i ocupació.
PSC Francesc Martínez Ortega Cinquè Tinent d'alcalde. Regidor de Noves tecnologies i societat de la informació; Esports.
PSC Francisco Sánchez López Regidor d'Educació.
PSC Patricia Ruiz Hidalgo Regidora d'Infància i Joventut.
PSC Miquel Castellà Riera Regidor de Salut Pública;  Medi Rural i pagesia.
Canovelles Canvia-E Joan Diaz Gómez Regidor
CC-E Esther Alarcon Mora Regidora
CC-Entesa Daniel Flores Muñoz Regidor
C's José Antonio Navarro Rodríguez Regidor
C's Rafael Alcalde del Rio Regidor
ERC Ferran Many Martínez Regidor
PP Araceli Amatller Medina Regidora
CiU Josep Maria Monells Pericas Regidor

Resultats eleccions municipals[edit]

Evolució electoral

1995[edit]

Partit
Vots
%
Regidors
PSC-Progrés Municipal 4.132 63,44 13
Convergència i Unió 788 12,10 2
PP 525 8,06 1
ICV 474 7,28 1
ERC 272 4,18 0
Canovelles Unida (EUiA) 194 3,40 0

1999[edit]

Partit
Vots
%
Regidors
PSC-Progrés Municipal 3.928 68,78 15
Convergència i Unió 518 9,07 1
PP 491 8,60 1
EUiA 258 4,52 0
ERC 243 4,25 0
ICV 194 3,40 0

2003[edit]

Partit
Vots
%
Regidors
PSC-Progrés Municipal 3.351 56,02 10
Convergència i Unió 808 13,51 2
ICV-EUiA 624 10,43 2
PP 624 10,43 2
ERC 495 8,27 1

2007[edit]

Partit
Vots
%
Regidors
PSC-Progrés Municipal 2.816 53,89 11
Convergència i Unió 705 13,49 2
ICV-EUiA 540 10,33 2
PP 512 9,80 1
ERC 337 6,45 1
Ciutadans 216 4,13 0

2011[edit]

Partit
Vots
%
Regidors
PSC-Progrés Municipal 2.244 40,76 9
PP 967 17,57 3
Convergència i Unió 659 11,97 2
ICV-EUiA-Entesa 636 11,55 2
PxC 463 8,41 1
ERC 192 3,49 0
Ciutadans 153 2,78 0

2015[edit]

Partit
Vots
%
Regidors
PSC-Candidatura de progrés 2.465 43,52 9
Canovelles canvia - Entesa 1.031 18,2 3
Ciutadans 532 9,39 2
ERC - Acord municipal 497 8,77 1
PP 420 7,42 1
Convergència i Unió 372 6,57 1
PxC 272 4,8 0

Referències[edit]

  1. Ajuntament de Canovelles - El mercat dels diumenges. El mercat dels diumenges a Canovelles Arxivat 2010-03-29 a Wayback Machine. [Consulta: 20 abril 2010]
  2. Museu de Granollers - El jaciment de Ca l'Estrada. Les troballes de Ca l'Estrada de Canovelles [Consulta: 20 abril 2010]
  3. AA.VV. Ca l'Estrada. Canovelles: Ajuntament de Canovelles i altres editors, 2007 (Història de Canovelles, núm. 1.). 
  4. «Ca l'Estrada». Arxivat de l'original el 2016-03-01. [Consulta: 18 febrer 2016].
  5. «Troben a Canovelles el primer poblat neolític conegut a Catalunya», 27-01-2016. Arxivat de l'original el 2016-02-25. [Consulta: 18 febrer 2016].
  6. «Poblat neolític a Ca l'Estrada», 08-02-2016. Arxivat de l'original el 2016-02-25. [Consulta: 18 febrer 2016].
  7. «Mil·lenari». Arxivat de l'original el 2016-02-25. [Consulta: 18 febrer 2016].
  8. Museu de Granollers. La domus d'Olivet Arxivat 2011-06-14 a Wayback Machine. [Consulta: 21 abril 2010]
  9. Ajuntament de Canovelles - La capella de Bellulla Santuari de la Mare de Déu de Bellulla Arxivat 2010-06-21 a Wayback Machine. [Consulta: 21 abril 2010]
  10. Comissió Sant Antoni Abat de Canovelles - Ball de gitanes Ball de gitanes a Canovelles Arxivat 2010-04-09 a Wayback Machine. [Consulta: 23 abril 2010]
  11. 11,0 11,1 LAGLERA, A. [et al.]. Gegants del Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental, 1998. ISBN 84-606-2839-6
  12. Consistori Municipal[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[edit]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Canovelles