Domini de primer nivell genèric

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: GTLD)

Un domini de primer nivell genèric (en anglès: generic top-level domain, gTLD) és un domini de primer nivell utilitzat (en principi) per unes determinades classes d'associacions. A diferència dels dominis territorials (de dues lletres), són descriptius de les associacions que representen, i tenen tres o més lletres.

Aquests dominis genèrics són regulats i gestionats directament per l'ICANN i les entitats internacionals implicades en cada domini.

Els dominis de primer nivell genèrics bàsicament són de dos tipus: «patrocinats» i «no patrocinats». Els primers són gestionats pels organismes privats corresponents i els segons són regulats i mantinguts per l'ICANN i les entitats internacionals, en ser considerats d'interès públic. Hi ha un altre tipus anomenat d'infraestructura que era utilitzat a l'inici d'internet per a associar un domini a la seva adreça IP.

Dominis de primer nivell genèrics gTLD
Any Domini T Entitat que el gestiona
1985 .arpa Primer domini creat. Utilitzat per a associar un domini a la seva IP I Infraestructura
.com Organitzacions comercials. Sense restriccions. NP VeriSign
.edu Organismes educatius. NP Educause
.gov Entitats governamentals dels Estats Units. NP US General Services Administration
.int Organismes internacionals. NP IANA .int Domain Registry
.net Inicialment per a xarxes. Actualment sense restriccions. NP VeriSign Arxivat 2005-12-26 a Wayback Machine.
.mil Forces militars dels Estats Units. NP US DoD NIC Arxivat 2011-06-21 a Wayback Machine.
.org Organitzacions. Sense restriccions. NP Public Interest Registry
2001 .aero Indústria aeronàutica. P SITA
.biz Empreses. (de l'anglès business) NP NeuLevel, Inc.
.coop Cooperatives P Dot Cooperation LLC
.info Informació. Sense restriccions. NP Afilias Limited
.museum Museus. P MDMA
.name Noms de famílies i persones. NP Global Name Registry
2002 .pro Professions P RegistryPro
2005 .cat Llengua i cultura catalana. P Fundació puntCat
.jobs Recursos humans. P Employ Media LLC
.travel Viatges i turisme. P Tralliance Corporation
2006 .mobi Mòbils P MTLD Arxivat 2013-01-22 a Wayback Machine.
2007 .asia Àsia, Austràlia i el Pacífic. P DotAsia Organisation
.post Serveis postals. P Unió Postal Universal
.tel Telefonia. P MTLD Arxivat 2013-01-22 a Wayback Machine.

Llegenda

  • Tipus:
    • I Infraestructura
    • NP No patrocinat
    • P Patrocinat

Història[modifica]

En el moment d'implementació inicial dels dominis de primer nivell genèrics, el gener de 1985, es va preveure l'existència d'aquests 6: .com, .edu, .gov, .mil, .net i .org.

Encara que el domini .net no va ser inclòs en el document original RFC on amb la descripció del sistema de noms de dominis, finalment es va afegir en el moment en què es van implementar la resta.

A diferència de la seva utilització inicial, el dominis .com, .net, i .org actualment estan oberts a qualsevol ús.

El novembre de 1988, es va afegir un altre domini, l'.int, responent el requeriment de l'OTAN d'un domini que reflectís el caràcter internacional de l'organització. També s'havia previst la seva utilització en algunes bases de dades d'infraestructures d'internet, com .ip6.int, el IPv6 equivalent a .in-addr.arpa. De totes maneres, el maig de 2000, la Internet Architecture Board va proposar de tancar el domini .int a les noves bases de dades d'infraestructures. Les properes bases de dades s'hauran de crear a .arpa (un llegat del sistema previ de TLD), i les que existeixen actualment hauran de migrar a .arpa si és factible, que permet la utilització de .ip6.arpa.

A mitjans dels anys 1990 hi va haver pressions perquè s'afegissin nous TLD i Jon Postel, com a cap de la IANA, va acceptar la possibilitat que es presentessin noves propostes[1] A inicis de 1995, Postel va crear el "Draft Postel", un lloc a Internet on hi havia els procediments per a crear un nou domini. Draft Postel va crear un nombre de petits comitès per a aprovar les noves TLD. Amb el creixement, es van incloure organitzacions més grans sota el paraigua de la Internet Society. I temporalment es va crear una organització anomenada International Ad Hoc Committee (IAHC). El 4 de febrer de 1997, la IAHC va emetre un informe en el qual s'ignoraven les recomanacions del Draft Postel i recomanava la introducció de set noves TLD (.arts, .firm, .info, .nom, .rec, .store, and .web).

L'octubre de 1998, es va crear la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) per a gestionar la creació de nous dominis. Després d'una fase de propostes (15 d'agost de 2000) i un període d'exposició pública, la ICANN va anunciar el 16 de novembre de 2000 l'acceptació de set nous gTLD: .aero, .biz, .coop, .info, .museum, .name i .pro.

Aquests nous dominis van començar a entrar en funcionament el juny de 2001, i a final d'aquell any ja havien iniciat la seva activació tots menys el .pro; amb els .biz, .info i .museum totalment operatius. Els .name i .coop van ser totalment operatius el gener de 2002, i l'.aero a final d'aquell any. El .pro es va activar el 2002, tot i que no va ser totalment operatiu fin el gener de 2004.

El març de 2004 la ICANN va acceptar quatre nous gTLD: .cat, .jobs, .travel, .mobi, .asia, .post i .tel.

L'any 2005 van entrar en funcionament el .cat, .jobs i .travel. El 2006 ho va fer el .mobi i durant el 2007 és prevista la fase inicial de les activacions dels dominis .asia, .post i .tel.

Propostes de nous dominis[modifica]

Actualment hi ha diverses propostes per a la creació de nous dominis:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Domini de primer nivell genèric
  1. «The IANA's File of iTLD Requests». Arxivat de l'original el 2007-08-17. [Consulta: 15 juliol 2007].